Forbes публикува класацията на 100-те най-богати бизнесмени в Русия през 2010 г. В "златната стотица" през тази година фигурират иманата на 23 бизнесмена, които не са били в класацията за миналата година. От тях 12 са се завърнали, а 11 са попаднали за пръв път в нея.

Общото състояние на включените в класацията на Forbes е достигнало 297 милиарда долара в сравнение със 142 милиарда година по-рано. Но главната промяна за изминалата 2009 г. е удвояването на броя на милиардерите в Русия: 62 срещу 32 през 2008 г.

Най-богатият руснак, както беше съобщено по-рано, е председателят на борда на директорите на Новолипецкия металургичен комбинат /НЛМК/ Владимир Лисин. Неговото състояние се оценява на 15.8 милиарда долара. Неговото състояние е нараснало през годината най-силно - 10.6 милиарда долара. Лидерът от миналата година - президентът на групата "Онексим" Михаил Прохоров - сега е втори с 13.4 милиарда долара.

Първата тройка оформя председателят на надзорния съвет на "Алфа-груп" Михаил Фридман с 12.7 милиарда долара.

Освен тях в първата десетка влизат: собственикът на Челси и корпорация "Евраз" Роман Абрамович, генералният директор на "Русал" Олег Дерипаска, президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов, президентът на "Интеррос" Владимир Потанин, генералният директор на "Северстал" Алексей Мордашов, председателят на борда на директорите на Магнитогорския металургичен комбинат Виктор Рашников, председателят на борда на директорите на "Уралкалий" Дмитрий Риболовлев.

Най-известният руснак, който е престанал да бъде милиардер, е Борис Березовски. Средната възраст на участниците в "златната стотица" - 48.5 години, 9 бизнесмени са под 40-годишна възраст. Любопитен факт е, че 39 бизнесмена имат от четири до седем деца.

Най-много има 44-годишният депутат от Държавната Дума Андрей Скоч - седем. Както и преди само една жена е намерила място сред най-богатите руснаци - президентът на "Интеко" Елена Батурина.

Нейното състояние се е увеличило за една година с 0.9 милиарда долара, достигайки 2.9 милиарда. Основното място, където живеят руските милиардери, е столицата Москва.

Източник: БГНЕС