Всички те притежават огромно богатство, въпреки че на пръв поглед не им личи. Пестеливият и неразточителен начин на живот се е отразил добре, както на техния бизнес, така и на живота им като цяло.

Сред нас има милионери и милиардери, които живеят като относително нормални хора и се отнасят отговорно към парите си. Ето и някои от най-скромно живеещите богати хора в света.

Уорън Бъфет

Милиони хора по света четат книгите на Бъфет и следват всеки ход на неговата компания Berkshire Hathaway. Истинската тайна за личното богатство на Бъфет обаче може би се крие в неговата склонност към пестеливост.

Бъфет, чието състояние възлиза на 47 млрд. долара, избягва луксозните домове и предмети. Той все още живее в скромната си къща в Омаха, Небраска, която закупува за 31 500 долара преди повече от 50 г. Въпреки че Бъфет се е хранил в най-изисканите ресторанти в света, винаги би предпочел един бургер и картофки с безалкохолно.

Запитан защо не притежава яхта, той отговаря: Повечето подобни играчки носят само проблеми.

Карлос Слим Хелу

Повечето хора по света са чували за Бил Гейтс, но името Карлос Слим Хелу рядко предизвиква някакви асоциации. Това обаче е име, което си заслужава да се знае.

Роденият в Мексико Слим, е най-богатият човек в света с лично състояние от 53 млрд. долара. Той може да си позволи най-екстравагантните луксозни неща в света, но рядко си позволява.

Както и Бъфет, той не притежава яхта или самолет и живее в една и съща къща повече от 40 години.

Ингвар Кампрад

Основателят на шведската мебелна компания Ikea постига успех с достъпни мебели, които клиентите на компанията могат да сглобяват сами. Това да измисля как да пести пари не засяга само клиентите му, но е една от неговите ценности. Кампрад казва: "Хората, които пазаруват от Ikea не карат лъскави коли и не отсядат в луксозни хотели."

Това важи и за основателя на компанията. Той пътува в пътническата класа в самолетите, а когато има работа в града, ползва или автобус, или 15-годишното си Volvo 240 GL.

Чък Фийни

Израстването след Голямата Депресия вероятно има нещо общо с пестеливостта на Фийни. С мотото си „Захванах се с това, за да работя усилено, а не за да забогатея", съоснователят на Duty Free Shoppers без много шум се превръща в милиардер. Той дарява почти цялото си богатство чрез фондацията си Atlantic Philanthropies.

Освен че е дарил над 600 млн. долара на неговия университет Cornell, той също така е раздал милиарди долари на училища, изследователски центрове и болници.

Фийни често ползва градския транспорт, лети в пътническа класа в самолетите, пазарува дрехи с намаления и не пръска пари за обувки заявявайки: "Не можеш да носиш няколко чифта обувки едновременно." Той възпитава децата си по същия начин, карайки ги да работят „нормални работи" през лятото, както правят повечето тийнейджъри.

Фредерик Майър

Основният бизнес на Фредерик Майър са супермаркетите. Неговото богатство надхвърля 5 млрд. долара и половината от него е натрупано докато всички останали гледаха как състоянията им падат през 2009 г.

Също както Бъфет той си купува автомобили на разумна цена и ги кара докато издъхнат. По подобие на Кмпрад пък Майер отсяда в мотели на достъпни цени, когато пътува по работа. Както и останалите в този списък Майър е концентриран върху добрините, които неговото богатство може да даде на обществото.

Малката тайна на някои от най-богатите хора в света е, че те рядко го показват. Вместо да харчат невъздържано, те мислят как да спестява и да инвестират, за да увеличават богатството си в бъдеще.