Много неща могат да се научат за живота, бизнеса и успеха от най-богатите в света. Много от тях са известни и постоянно са в светлината на прожекторите, докато други пазят изключително много личния си живот. Нещата, които милиардерите казват дава известна информация за това как управляват бизнеса си, какъв е начинът им на мислене и как живеят живота си. Ето и няколко цитата от някои от най-богатите хора в света:

Никога не съм казвал на никого да купува акциите на моята компания! Освен това никой друг не е по-малко доволен от представянето на акциите на Microsoft от мен! Ако проверите ще видите, че съм загубил десетки милиарди долари тази година. Това е повече, отколкото повечето хора заработват за цял живот!

Бил Гейтс, основател на Microsoft

Никога не се опитвам да изкарам пари на фондовия пазар. Купувам акции с презумпцията, че пазарът може да затвори следващия ден и да не отвори отново в следващите пет години.

Уорън Бъфет, легендарен инвеститор и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway

Смятам, че ако един бизнесмен знае как ефективно да управлява бизнеса си, ще може да управлява и една фондация ефективно. Не става въпрос да се раздават пари. Става въпрос да се достигне донякъде, да се направи нещо и да бъде направено така че основните разходи да бъдат платени...Аз насочвам средства в опит за решаването на проблеми възможно най-бързо.

Карлос Слим Хелу, бизнесмен и инвеститор в сектора на комуникациите. Най-богатият човек в света

Основната цел на една компания е да изкарва пари. Основната цел на правителството е да вземе голям дял от тези пари и да го даде на други.

Лари Елисън, съосновател и главен изпълнителен директор на Oracle

Малко съм стиснат по отношение на парите, но какво от това? Поглеждам към парите, които се готвя да похарча за себе си и се питам дали клиентите на IKEA могат да си го позволят.

Ингвар Кампрад, основател на IKEA

Обикновено човешкият живот изглежда доста непланиран, неориентиран и неизживян. Само тези, които съзнателно мислят за приключението да живееш като за въпрос на правене на избори измежду различни възможности, които са открили за себе си, установят истински самоконтрол и живеят живота си пълноценно.

Карл Албрехт, съосновател на супермаркет веригата Aldi

Смятам, че наше фундаментално убеждение е, че за нас растежът е начин на живот и ние трябва да растем постоянно.

Мукеш Амбани, председател и управляващ директор на Reliance Industries

Всеки има трудни периоди, но това е показател за решителността на човек и за начина, по който се справя с тях и как може да ги преодолее.

Лакшми Митал, собственик на ArcelorMittal

Като деца всички работехме под една или друга форма за компанията. Аз работех на щанда за бонбони или пък на машината за пуканки, когато бях на пет години. Бизнесът беше част от нашия живот и винаги присъстваше в разговора по време на вечеря. Слушахме много за задълженията, които са необходими за отварянето на нови магазини и се притеснявах за това. Спомням си, че веднъж през плач споделих с моя приятелка: ‘Не знам какво ще правим. Татко ми дължи толкова много пари, а не спира да отваря нови магазини."

Алис Уолтън, дъщеря на основателя на Wal-Mart Сам Уолтън

Смятам, че в бизнеса трябва да се научиш да си търпелив. Аз самият може би не съм много търпелив. Мисля, че това, което научих най-много, е да умея да изчаквам за нещо и да го получа, когато настъпи подходящото време.

Бернар Арно, председател на LVMH

Наближаваме нова ера на синтез. Знанието не може да бъде просто диплома или умение. То изисква по-широка визия и способности, свързани с мисленето и логическите изводи, без които не можем да имам конструктивен прогрес.

Ли Ка Шинг, председател на Hutchison Whampoa

Мотото „Да се свърши работата" винаги е било в основата на успехите на моята компания.

Майкъл Блумбърг, основател на Bloomberg Financial Media и кмет на Ню Йорк

Ролята на бизнеса е да произвежда стоки и услуги, които подобряват живота на хората. Ако трябва обаче да получиш субсидия, ако трябва да принудиш други хора да подкрепят печалбата ти, тогава не правиш това. Не подобряваш живота на хората, влошаваш го.

Чарлз Кох, Koch Industries

Ако ще правя нещо, го правя ефектно или въобще не го правя.

Принц Алуалид бин Талал, предприемач и международен инвеститор

Любопитството и търсенето на възможности по нови начини винаги е чертало нашия път в Dell. Винаги има възможност да промениш нещата.

Майкъл Дел, основател и председател на Dell Computers

Станете наш почитател във Facebook