На личния си уебсайт Доналд Тръмп се описва като "ревностен филантроп", чиято благотворителна дейност "е неделима част от неговия характер."

Проверка на уебсайта The Smoking обаче оборва тези твърдения, показвайки, че Тръмп може би е милиардерът, занимаващ се най-малко с благотворителност в САЩ.

От уебсайта са прегледали данъчните декларации на фондацията на Тръмп (Donald J. Trump Foundation) от 1990 г. насам и са открили, че Тръмп е дарил само 3.7 млн. долара собствени средства на фонадацията си през последните 20 години. Това означава, че той дори не е най-големият благодетел на собствената си фондация. Според доклада общите дарения на Тръмп за този 20-годишен период възлизат на 6.7 млн. долара.

За сравнение от The Smoking Gun посочват, че милиардерът Майкъл Блумбърг е дарил 235 млн. долара за благотворителност само през 2009 г.

Главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън пък е подарил на фондацията си, развиваща дейност в областта на медицината, акции на стойност 73.2 млн. долара през същата година.

Данните събрани от The Smoking Gun показват, че Тръмп дори не е най-големият дарител на своята фондация. Това е Световната федерация по кеч, която е дарила 5 млн. на фондацията му през годините. Тръмп от своя страна участва в промоционални събития на федерацията.

От сайта също така разкриват, че за разлика от другите богаташи и дори от обикновените хора, Тръмп не е дарявал никакви средства на организации за подпомагане след трагедии като атентатите от 11 септември или урагана Катрина.

От The Smoking Gun обаче са открили, че през 2006 г. фондацията на Тръмп е дарила 1 000 долара на спорна Сциентоложка програма, спонсорирана от Том Круз, за подпомагане на пожарникарите, вдишали токсични газове по време на работата си в развалините на Световния търговски център.

Данъчните извлечения на фондацията на Тръмп показват, че неговата фондация е дарила близо 1 млн. долара през 2009 г., като най-голяма сума от тези средства (156,000 долара) е отишла за спортната лига на полицията в Ню Йорк. Тръмп е в борда на директорите й.

От изданието не са взели мнението на Тръмп по въпроса, който вероятно ще обори част от твърденията му за цебе си. При всички случаи Тръмп ще трябва да обяснява доста, ако реши да се кандидатира за президент, както заплашва да направи в последните седмици.