Когато Уорън Бъфет най-после се съгласява да смени емблематичния си Cadillac с по-нов модел през 2014 г., едва ли предполага, че това ще се превърне в цяла сага.

Историята включва участието на дъщеря му, провеждане на търг за 122 000 долара, полицейска проверка и писмо до изпълнителния директор на General Motors Мери Бара, разказва Business Insider.

Милиардерът шофира Cadillac десетилетия наред и решава да смени модела от 2006 г. едва след посещение на Мери Бара в родния му град Омаха преди 10 години.

По това време компанията му Berkshire Hathaway вече е инвеститор в GM от две години и притежава дял от 5% от акциите на стойност над 4 млрд. долара.

Бара подробно осведомява Бъфет за модерните функции, с които разполага съвременният модел и така го убеждава да каже „да“ за нова кола, отказвайки се от дълголетния Cadillac в гаража си.

Радостта от чисто нов Cadillac и… една шапка

Главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway изпраща дъщеря си Сузи на оглед при местния дилър на Cadillac, без той ни най-малко да подозира, че търсеният автомобил е за клиент от ранга на Уорън Бъфет.

Служителката в шоурума се допитва за навиците и начина на живот на бъдещия собственик и насочва Сузи към по-големия XTS вместо CTS, препоръчан от Бара. Историята за това е споделена в несъществуващия към момента блог GM FastLane (архивирано копие може да прочетете тук).

В публикацията служителката Мадисън Уилърс споделя, че е предположила, че дъщерята на Бъфет е таен купувач, дошъл да провери познанията ѝ за автомобилите и е била силно развълнувана, когато по-късно разбрала кой е истинският ѝ клиент.

"Г-н Бъфет поиска лично да му доставя XTS-ът", разказва тя и допълва, че "е впечатлена от неговата доброта и скромност".

Когато лично докарва автомобила на милиардера, тя му подарява и шапка Cadillac. "Той изглеждаше също толкова развълнуван от шапката, колкото и от колата, мисля, че това казва всичко, което трябва да знаете за него", шегува се тя.

Благодарственото писмо на Бъфет

Инвеститорът е толкова доволен от цялото преживяване, че пише благодарствено писмо до Мери Бара, в което не пести похвалите си към служителката Мадисън Уилърс за "страхотната работа". Той включва към писмото и снимка, на която двамата позират усмихнати до новия автомобил.

"Сузи обяснила, че "приятел на баща ѝ, който се занимава с автомобили" (тоест, Вие), го посъветвал да си купи CTS, но Мадисън (само на 23 години), я насочила към XTS с уверението, че ще бъде по-подходящ", пише Бъфет.

"Мисля, че това отразява оценката й, според описанието на Сузи, за безнадеждно преуспял клиент (единодушно мнение сред семейството ми).

Така че, сега мога да ви предложа да се повозите в Cadillac от 2014 г. при следващото Ви посещение", добавя той.

Подпечатано с автограф

Милиардерът подарява стария си Caddy на Girls Inc. of Omaha, една от любимите му благотворителни организации.

Той поставя автограф върху автомобила, а Girls Inc. го продава на търг през февруари 2015 г. Печелившата оферта надхвърля 122 000 долара, което е 10 пъти повече от пазарната стойност на автомобила.

Самият Бъфет разказва тази история на годишната среща на акционерите на Berkshire Hathaway през 2017 г.

Той разкрива, че победителят в търга е пътувал до Омаха, за да вземе автомобила и ключовете, след което се върнал обратно към Ню Йорк без регистрационни номера.

По пътя обаче, бил спрян за проверка от полицията в Илинойс и се опитал да обясни ситуацията. Органите на реда останали доста скептични към чутата история.

"За щастие, бях подписал таблото за управление като част от сделката, така че това послужило за доказателство. А след това полицаите го попитали: А даде ли ви някакви съвети как да инвестирате в акции? После го пуснали", разказва Бъфет.

Той описва новия собственик на автомобила като "много приятен човек". "И, знаете ли, чекът беше изряден. Така че, всичко беше наред", шегува се милиардерът.