На прага ли сме на поредната голяма сделка у нас?

3254
На прага ли сме на поредната голяма сделка у нас?

© Pixabay.com

Вече трети ден продължават да излизат материали в големите икономически медии по света с тема евентуалната сделка между най-голямата италианска банка UniCredit и френската Société Générale.

Въпреки отказа и на двете страни да изнесат повече подробности, както и факта, че евентуалното сливане може би е още в ранна фаза, то със сигурност подобна сделка ще се отрази сериозно и на банковия пазар у нас.

Припомняме, че последната голяма банкова сделка в България бе придобиването на активите на Обединена Българска Банка от страна на белгийската финансова група KBC. По този начин обединението между ОББ и СИБАНК създаде третата най-голяма банка у нас.

Но да се върнем на UniCredit и Société Générale. Какво представляват Уникредит Булбанк и Сосиете Женерал Експресбанк у нас?

Данни на БНБ сочат, че първата е най-голямата банка в страната, докато френският трезор заема седмата позиция по размер на активите си. Ето и останалите данни към 31 март 2018 г.

Уникредит Булбанк приключи първите три месеца на 2018 г. с положителен финансов резултат от 30.39 млн. лв., докато Сосиете Женерал Ескпресбанк реализира печалба от 8.18 млн. лв.

За цялата минала година печалбите на двете институции са респективно 297.65 млн. лв. и 106.699 млн. лв., докато за година по-рано бяха постигнати 291.438 млн. лв. и 90.35 млн. лв.

Активите на Уникредит Булбанк вече са 18.7 млрд. лв., а на френската банка – 6.5 млрд. лв. Съвкупните им активи днес съставляват ¼ от тези на банковата система у нас.

UniCredit планира сливане със Société Générale? Според Financial Times двете банки са в начална фаза на преговорите

По последни данни италианската банка е раздала кредити и аванси за 15.1 млрд. лв., от които 2.1 млрд. лв. на домакинствата и 6.666 млрд. лв. на нефинансови предприятия и е привлякла депозити за 15.972 млрд. лв., от които 8 млрд. лв. от домакинствата и 6.48 млрд. лв. от нефинансови дружества.

Лихвените приходи за първите три месеца на годината достигат 413 млн. лв., а лихвените разходи – 18.57 млн. лв.

От своя страна, раздадените кредити и аванси от Сосиете Женерал Експресбанк са за 5.7 млрд. лв., а привлечените депозити – 5.574 млрд. лв.

Лихвеният приход до 31 март възлиза на 168 млн. лв., а лихвените разходи са 16.134 млн. лв.

Едно евентуално сливане би създало банка с активи за над 25 млрд. лв., или два пъти повече от тези на следващата в подреждането – Банка ДСК, която днес разполага с активи за 12.3 млрд. лв.

Не трябва обаче да забравяме, че именно Банка ДСК е другата спрягана за придобиването на част от активите на Сосиете Женерал.

Който и да спечели, едно е ясно – консолидацията на банковия пазар у нас продължава. След придобиването на Алфа Банк България от Пощенска банка, а след това на ОББ от KBC и на Виктория от Инвестбанк, то може би е време и за поредната голяма сделка в сектора.

Да припомним и думите на Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка, от преди година, по време на осмото издание на Шумът на парите. Ягодин тогава заяви: „Затова и тече процес на консолидация, какъвто е примерът с ОББ, СиБанк, Виктория. Този процес не е нелогичен, защото нашият пазар е малък за 22 банки, дори 15 са много“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg