На прага ли сме на поредната голяма сделка у нас?

3401
На прага ли сме на поредната голяма сделка у нас?

© Pixabay.com

Вече трети ден продължават да излизат материали в големите икономически медии по света с тема евентуалната сделка между най-голямата италианска банка UniCredit и френската Société Générale.

Въпреки отказа и на двете страни да изнесат повече подробности, както и факта, че евентуалното сливане може би е още в ранна фаза, то със сигурност подобна сделка ще се отрази сериозно и на банковия пазар у нас.

Припомняме, че последната голяма банкова сделка в България бе придобиването на активите на Обединена Българска Банка от страна на белгийската финансова група KBC. По този начин обединението между ОББ и СИБАНК създаде третата най-голяма банка у нас.

Но да се върнем на UniCredit и Société Générale. Какво представляват Уникредит Булбанк и Сосиете Женерал Експресбанк у нас?

Данни на БНБ сочат, че първата е най-голямата банка в страната, докато френският трезор заема седмата позиция по размер на активите си. Ето и останалите данни към 31 март 2018 г.

Уникредит Булбанк приключи първите три месеца на 2018 г. с положителен финансов резултат от 30.39 млн. лв., докато Сосиете Женерал Ескпресбанк реализира печалба от 8.18 млн. лв.

За цялата минала година печалбите на двете институции са респективно 297.65 млн. лв. и 106.699 млн. лв., докато за година по-рано бяха постигнати 291.438 млн. лв. и 90.35 млн. лв.

Активите на Уникредит Булбанк вече са 18.7 млрд. лв., а на френската банка – 6.5 млрд. лв. Съвкупните им активи днес съставляват ¼ от тези на банковата система у нас.

UniCredit планира сливане със Société Générale? Според Financial Times двете банки са в начална фаза на преговорите

По последни данни италианската банка е раздала кредити и аванси за 15.1 млрд. лв., от които 2.1 млрд. лв. на домакинствата и 6.666 млрд. лв. на нефинансови предприятия и е привлякла депозити за 15.972 млрд. лв., от които 8 млрд. лв. от домакинствата и 6.48 млрд. лв. от нефинансови дружества.

Лихвените приходи за първите три месеца на годината достигат 413 млн. лв., а лихвените разходи – 18.57 млн. лв.

От своя страна, раздадените кредити и аванси от Сосиете Женерал Експресбанк са за 5.7 млрд. лв., а привлечените депозити – 5.574 млрд. лв.

Лихвеният приход до 31 март възлиза на 168 млн. лв., а лихвените разходи са 16.134 млн. лв.

Едно евентуално сливане би създало банка с активи за над 25 млрд. лв., или два пъти повече от тези на следващата в подреждането – Банка ДСК, която днес разполага с активи за 12.3 млрд. лв.

Не трябва обаче да забравяме, че именно Банка ДСК е другата спрягана за придобиването на част от активите на Сосиете Женерал.

Който и да спечели, едно е ясно – консолидацията на банковия пазар у нас продължава. След придобиването на Алфа Банк България от Пощенска банка, а след това на ОББ от KBC и на Виктория от Инвестбанк, то може би е време и за поредната голяма сделка в сектора.

Да припомним и думите на Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка, от преди година, по време на осмото издание на Шумът на парите. Ягодин тогава заяви: „Затова и тече процес на консолидация, какъвто е примерът с ОББ, СиБанк, Виктория. Този процес не е нелогичен, защото нашият пазар е малък за 22 банки, дори 15 са много“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...