Четири от 10-те най-големи банки по активи в света се намират в Китай, показва най-новата класация на S&P Global Market Intelligence.

САЩ и Франция могат да се похвалят с по две банки в челната десетка, докато Великобритания и Япония имат по една.

Петте най-големи банки по активи в света се намират в Азия.

Най-голямата щатска банка е JPMorgan Chase & Co. с активи на стойност 2.35 трлн. долара към декември 2015 г. Банката се нарежда на седмо място в света, отстъпвайки с една позиция, в сравнение с година по-рано.

Bank of America Corp. е деветата най-голяма банка в света по активи и единствената друга щатска финансова институция, която влиза в челната десетка. Банката е имала активи за 2.14 трлн. долара в края на декември, а мястото й в класацията остава без промяна, в сравнение с март 2015 г.

Активите на банките в класацията на S&P Global Market Intelligence са конвертирани в долари по обменния курс в края на декември.

Ето и кои са най-големите банки по активи в света:

10. Credit Agricole: 1.85 трлн. долара

9. Bank of America: 2.14 трлн. долара

8. BNP Paribas – 2.17 трлн. долара

7. JPMorgan – 2.35 трлн. долара

6. HSBC Holdings PLC – 2.41 трлн. долара

5. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. - 2.46 трлн. долара

4. Bank of China – 2.59 трлн. долара

3. Agricultural Bank of China – 2.74 трлн. долара

2. China Construction Bank - 2.83 трлн. долара

1. Industrial & Commercial Bank of China – 3.42 трлн. долара

Bank of China се изкачва от пето на четвърто място в класацията, докато Mitsubishi се предвижва от осмо до пето, а Credit Agricole влиза в челната десетка, след като миналата година заема 12-о място.

HSBC пък отстъпва от четвърто до шесто място, а JPMorgan губи една позиция до седмо място. BNP също отстъпва с едно място - до осма позиция.

От S&P отбелязват, че ако JPMorgan използваше същите счетоводни принципи като китайските банки, щатската банка щеше да е на второ място в класацията. Ако S&P използваше другата счетоводна система, щеше да има активи общо в размер на 3.254 трлн. долара, с което щеше да е втората най-голяма банка в света.