14 държавни дружества със сигурност не са въвели насоките за избор на банки, в които да правят депозити. Указанията бяха издадени през 2010 г. от Министерството на финансите.

Според справка на ведомството на Симеон Дянков, предоставена на в. “Труд” по Закона за достъп до обществена информация, 38 дружества към 8 министерства са въвели насоките. Министерският съвет и министерствата на транспорта, регионалното развитие, здравеопазването, образованието, земеделието, правосъдието и на външните работи не са предоставили информация.

В отговора се посочва, че санкции за дружествата, които не прилагат насоките, няма, тъй като те са препоръчителни, а не задължителни. Според правилата фирмите трябва да избират икономически най-изгодната от поне 3 банкови оферти. 60% тежест в оценката имат лихвата, таксите и комисионите, а 40% - авторитет и кредитен рейтинг.

Насоките бяха въведени, след като се оказа, че към края на март 2010 г. 60% от парите на 18 големи държавни компании са съсредоточени в три банки, като най-големият дял - 48%, е в Корпоративна търговска банка (КТБ).

Сред дружествата, които не спазват указанията, са военните “Терем” и МОБА. За тях е посочено, че “предстои въвеждане след изтичане срока на сключените договори”.

Фирмите на МВР “Радиоелектронни системи”, “Безконтактни мултиплексорни вериги” и “Проинвекс” също не прилагат насоките. От МВР обясниха, че ръководствата на дружествата са избрали банките, с които работят по “търговски критерии”.

“Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда” към екоминистерството по закон трябва да държи парите си в БНБ. Шест са фирмите на министерството на икономиката, които не прилагат насоките, в това число “Българска нефтена компания” и “Мини Бобов дол”.

В началото на декември излезе информация, че енергийните дружества към ведомството държат 630 млн. лв. на депозит в КТБ - 77% от общо 825 млн. лв., информира в. Труд.