14 държавни фирми сами избират банки

1379
14 държавни фирми сами избират банки

14 държавни дружества със сигурност не са въвели насоките за избор на банки, в които да правят депозити. Указанията бяха издадени през 2010 г. от Министерството на финансите.

Според справка на ведомството на Симеон Дянков, предоставена на в. “Труд” по Закона за достъп до обществена информация, 38 дружества към 8 министерства са въвели насоките. Министерският съвет и министерствата на транспорта, регионалното развитие, здравеопазването, образованието, земеделието, правосъдието и на външните работи не са предоставили информация.

В отговора се посочва, че санкции за дружествата, които не прилагат насоките, няма, тъй като те са препоръчителни, а не задължителни. Според правилата фирмите трябва да избират икономически най-изгодната от поне 3 банкови оферти. 60% тежест в оценката имат лихвата, таксите и комисионите, а 40% - авторитет и кредитен рейтинг.

Насоките бяха въведени, след като се оказа, че към края на март 2010 г. 60% от парите на 18 големи държавни компании са съсредоточени в три банки, като най-големият дял - 48%, е в Корпоративна търговска банка (КТБ).

Сред дружествата, които не спазват указанията, са военните “Терем” и МОБА. За тях е посочено, че “предстои въвеждане след изтичане срока на сключените договори”.

Фирмите на МВР “Радиоелектронни системи”, “Безконтактни мултиплексорни вериги” и “Проинвекс” също не прилагат насоките. От МВР обясниха, че ръководствата на дружествата са избрали банките, с които работят по “търговски критерии”.

“Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда” към екоминистерството по закон трябва да държи парите си в БНБ. Шест са фирмите на министерството на икономиката, които не прилагат насоките, в това число “Българска нефтена компания” и “Мини Бобов дол”.

В началото на декември излезе информация, че енергийните дружества към ведомството държат 630 млн. лв. на депозит в КТБ - 77% от общо 825 млн. лв., информира в. Труд.
 

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg