Бивш брокер от Уолстрийт пледира "невинен" снощи по обвинения, че той и негов колега са подвели инвеститори да закупят високорискови ценни книжа на стойност от 1 млрд. долара. Брокерите уверили инвеститорите, че сделките ще бъдат защитени от федералното правителство, предаде Асошиейтед прес.

Според обвинението, повдигнато във федералния съд в Бруклин, ценните книжа са били свързани с високорискови ипотечни кредити subprime и благодарение на това Ерик Бътлър и Юлиан Цолов са получили по-високи комисиони. Схемата е била разкрита след срива на пазара на високорисковите ипотечни кредити в САЩ.

"Незаконното укриване на факти и тактиките bait-and-switch (търговска политика, която цели чрез реклама на една стока да засили продажбата на друга), до които са прибегнали брокерите, са накарали инвеститорите да поемат неизвестни за тях рискове", заяви американският прокурор Бентън Камбъл, откривайки делото срещу бившите брокери на швейцарската банка Credit Suisse.

36-годишният Бътлър пледира "невинен" по обвинения в измама с ценни книжа, електронни измами и конспирация и бе освободен срещу гаранция от 2.5 млн. долара. 35-годишният Цолов от български произход, не е бил в страната, но се очаква да се върне и да се предаде.

Ако бъдат осъдени, двамата ще лежат по 20 години в затвора и ще трябва да платят глоба от по 5 млн. долара.

Адвокатът на защитата Пол Уейнстийн заяви, че Бътлър ще оспорва обвиненията. Той определи клиента си като "отличен брокер, който е смятал, че прави най-доброто за клиентите си". Адвокатът на Цолов, Кенет Брийн, отказа коментар.

Credit Suisse посочи, че двамата брокери са напуснали банката през септември 2007 г., "след като разкрихме тяхната забранена дейност и незабавно ги отстранихме от длъжност".

Източник: БТА