Годишният размер на изхарчените средства при търговци с карти Visa, издадени от български финансови институции, нараства с 24% на годишна база и надхвърля 1.421 млрд. евро.

Разплащанията при търговци в България отчитат стабилен ръст през 2014 г., по данни на технологичната компания Visa Европа, която обяви своите годишни финансови резултати за периода октомври 2013 г. – септември 2014 г. Общо похарчените средства с Visa карти възлизат през миналата година на 5.7 млрд. евро.

Броят на направените трансакции при търговци доближава 37.5 млн. и отчита повишение от 25%, в сравнение с 2013 г. Общият брой карти Visa, издадени от български банки, достига 3.42 млн. Средната стойност на трансакция спада с 1.16% до 37.9 евро.

Броят на трансакциите при търговци с карти Visa също нараства значително - с 26%. Всички тези данни доказват, че българските потребители използват своята Visa карта все по-често и за все по-малки всекидневни покупки.

Благодарение на широката мрежа от партньорства и отлична инфраструктура, услугите на Visa Европа са достъпни за милиони български потребители. Положителните резултати несъмнено демонстрират възможността на Visa Европа да отговори адекватно на нарастващите нужди на потребители и търговци.

Компанията ще продължи да бъде инструмент за увеличаване на броя на дигиталните трансакции и посредник, който спомага за разширяване на сътрудничеството между отделния човек, бизнеса и правителството.

През 2015 г. Visa Европа отбелязва 20 години от предлагането на първите услуги и продукти в България, където има 21 членове – финансови институции. Компанията изпълнява своята стратегия заедно с изпълнителен комитет, създаден през 2007 г., в който участват 7 банки на изборен принцип.

Ключови моменти в историята на компанията в България са внедряването на нови продукти и услуги като V PAY, cashback и безконтактните разплащания през 2012 г. Продуктите и услугите на Visa Европа в България се радват на стабилен ръст и нарастваща популярност с всяка изминала година – само за последните 4 години, плащанията с карта при търговци са нараснали над два пъти.

Положителните бизнес резултати, демонстрирани от Visa Европа в България през 2014 г., са отражение на нарастващите изисквания на местните потребители към методите на разплащане. Те са също свидетелство за това, че българите ценят предимствата, които технологиите за електронни разплащания предоставят, както и за това, че услугите и продуктите на Visa Европа удовлетворяват техните очаквания.

Постигнатият стабилен ръст се дължи на непрекъснато увеличаващия се разход с дебитни карти Visa. Общият обем изхарчени средства с тях надвишава 5 млрд. евро за 2014 г., което е с близо 19% повече спрямо 2013 г. Този оборот е постигнат с над 28 млн. плащания при търговци, което е с 26.5% повече, в сравнение с предходната година.

Средният брой трансакции при търговци на дебитна карта Visa също нараства с 30% на годишна база. Онлайн разплащанията с карти Visa, приемани от членовете на Visa България, за първи път възлизат на 280 млн. евро, отчитайки почти 70% ръст през 2014 г.

Стабилният растеж на e-търговията в България е сред най-големите в цяла Европа за периода и се дължи на все по-широкото навлизане на електронните разплащания сред българските потребители и онлайн търговци.

В областта на безналичните разплащания, дигиталните портфейли и виртуалната валута, 2015 бъде революционна година по отношение на използваните технологии и положителното възприятие на потребителите към новите неща. Ръстът на онлайн търговията, мобилните и безконтактни разплащания и мултиформатните разплащателни методи поставят Visa Европа в сърцето на екосистемата от разплащания.

“И през 2014 г. бележим сериозен ръст в нашите резултати, въпреки че предизвикателствата пред бизнеса вследствие глобалните икономически проблеми не изглежда да намаляват. Можем да бъдем спокойни и за бъдещето, тъй като основата на нашия бизнес модел е устойчива. Visa ще продължи да предлага все по-бързи, удобни и сигурни методи за разплащане и да бъде туптящото сърце на разплащанията,” сподели Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Visa бележи силно представяне в Европа с 514 млн. карти в обръщение. Коментирайки европейските резултати на компанията, Никола Хус, главният изпълнителен директор каза: „Нашите резултати за 2014 г. показват най-силното ни финансово представяне до момента с нарастване на брутните приходи от 9% на годишна база.

Това ни дава възможността да осигурим изключителна стойност за нашите членове – банки и доставчици на системи за разплащания, както и на нашите акционери и клиенти. Резултатите са също ярко потвърждение, че ние разполагаме с бранда, мащаба, универсалността, надеждността и сигурността да привлечем най-добрите партньори, с които да работим за трансформиране на начините, по които хората плащат и се плаща на тях.

Партньорството ни с търговците е от критично важно значение и е време да преминем от дебата за таксите към нещо по-конструктивно. В сила влиза регулацията за междубанковите такси и по изчисления на Европейската комисия в резултат от нея търговците в Европа ще спестят около 6 млрд. евро.

Ние от Visa Европа инвестираме повече от 200 млн. евро годишно в нови технологии за разплащания. Ако търговците инвестират само частица от спестените средства, ще можем да работим заедно, за да направим скок напред в подобряване на потребителския опит.“

В края на финансовата 2014 година средно едно на всеки 6 евро, изхарчено на континента, се заплаща с карта Visa. За 12-те месеца до септември 2014 г. средствата, похарчени с карти Visa, надхвърлят 2 трлн. евро. Сумата, похарчена при търговци, е над 1.5 трлн. евро, което е с 9.4% повече спрямо 2013 г.

За горепосочения период европейците са направили 37 млрд. трансакции. Електронната търговия на континента продължава да се увеличава през 2014 г. и бележи ръст от 17% до 280 млрд. евро.