Може да се каже, че кредитните консултанти в такъв момент, като настоящия, стават още по-важни. Голяма част от клиентите се обръщат към консултантите не толкова за директно теглене на кредити, колкото да се уверят, че тази стъпка е умерена и могат да си позволят да пристъпят към нея, коментира за Profit TV, Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър.

Докато преди трябваше просто да се напасват клиентите, като изисквания на банките, днес трябва да се прави един по-сериозен анализ. Той трябва да включва отговор на въпросите доколко доходите на домакинството ще са стабилни, доколко се очаква други разходи и пера да нарастват и др.

Съвкупността от тези фактори дава отговор дали е добре към момента да се тегли кредит, или да се изчака по-добър момент.

Банките все още отпускат кредити и ще продължат да отпускат, коментира Тошев. Естествено, не можем да очакваме ръстовете от последните години при кредитите да се повторят и през настоящата такава.

През последните години пазарът бе динамичен, отговорен и стабилен, цените на имотите растяха. В същото време в момента има очаквания за нарастване на безработицата, за задържане на ръста на доходите около тези нива, спад на цените на имотите.

Това кара хората да не са толкова сигурни да взимат решения за големи покупки. Затова настоящата година ще е по-спокойна, хората, теглещи кредити, ще премерват риска по-внимателно. Банките също ще изискват повече, за да осъзнаят техните клиенти, че тегленето на кредит в една по-сериозна среда е отговорно решение.

Това, което формира пазара в края на миналата година, се случва и в момента и най-вероятно ще се случва и до края на годината.

Кредите ще се отпускат за средно около 70% от стойността на имота, клиентите ще трябва да докажат сериозен стабилен дългосрочен доход. Съотношението дълг-доход ще бъде около 50%, тоест разходите по кредита не трябва да превишават половината от доходите, прогнозира Тошев.

Като изискване основно за пазара ще бъде и напълно официалните доходи, тоест хората ще трябва да покажат приличен доход. Тези, които не се осигуряват на пълния си доход, няма да могат да получат кредити.

Повишението на лихвите се отразяват на бюджета на всеки кредитополучател. Засега няма сериозни проблеми при получателите. Основният процент от кредити бяха отпуснати след 2005 г. От тогава до миналата година ръстът на доходите също бе сериозен.

Повечето хора приеха повишението и това не затрудни бюджета им. Тези, които са изтеглели кредит на ръба на доходите си, както и тези, които са загубили своята работа, ще изпитат затруднения. Ако нещо такова се случи, те трябва да се обърнат към своите консултанти и банки. Има начини, като увеличаване на срочността на кредита, за да падне месечната вноска, погасяване на част от главницата и др.

Със сигурност тази година ще е трудна за икономиката, но дали ще изпаднем в рецесия ще видим през следващите месеци, когато ще се разбере поведението на реалния сектор, завърши Тошев.