Алфа Банк е втората банка (по азбучен ред), на която ще се спрем.

Лиценз: Решението за лиценз е от 2 февруари 1995 г. В края на 2000 г. БНБ разрешава на Алфа Банк, в качеството й на правоприемник при условията на вливане на Йонийска и Народна банка на Гърция, да осъществява разрешената с лиценз банкова дейност чрез клон с наименование Алфа Банк-клон София.

Собственост: Мажоритарен собственик е Алфа Банк, Гърция. Банката е основана през 1879 г. и е втората по големина банка в Гърция. Със своите над 630 клона, Алфа Банк разпростира своята дейност и на международните банкови пазари с присъствие в САЩ, Великобритания, Кипър, България и други балкански страни.

Органи на управление: Клонът се представлява от следните лица, които ще действат винаги по двама, от които поне един с право на първи подпис – Соттириос Петру (управител), Теони Зигураки (управител), Константинос Папахристофору (управител), Красимир Жилов (управител), положени заедно или с подписа на един от лицата с право на втори подпис – Анни Кръстева, Искренна Макариева и Преслава Добрева.

Клонова мрежа: Алфа Банк открива своя първи клон в София през 1995 г. До края на 2006 г. има открити 45 офиса на територията на България, като тенденцията е до края на 2008 г. офисите да станат 110.

Активи: В края на юни 2008 г. банката вече има активи на стойност 1.962 млрд. лв., като се увеличиха от 830 хил. лв. за година по-рано.

Финансови резултати: За първите шест месеца Алфа Банк е една от двете банкови институции (заедно с Емпорики България), отчела отрицателен финансов резултат – загуба от 5.9 млн. лв. спрямо 99 хил. лв. печалба към юни 2007 г. За цялата изминалата година печалбата на банката е 470 хил. лв.

Кредити и депозити: До юни 2008 г. кредитите на банката са 1.64 млрд. лв., като от тях 257 млн. лв. жилищни, 127 млн. лв. потребителски и 1.21 млрд. лв. към корпоративни клинти. Привлечените депозити са 1.7 млрд. лв.