Българска банка за развитие (ББР) договори нова кредитна линия от 20 млн. евро от Японската банка за международно сътрудничество (ЯБМС). Заемното споразумение беше подписано днес в София от изпълнителните директори на ББР - Димитър Димитров и Сашо Чакалски, както и от Тоширо Мачии - изпълнителен директор на ЯБМС за Европа и Среден Изток, съобщиха за Profit.bg от българската финансова институция.

Целта на договора е насърчаване на икономическото сътрудничество между Япония и България. На церемонията по подписването присъства и посланикът на Япония Н.Пр. Цунехару Такеда и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов.

Средствата ще се използват за отпускане на заеми на български предприятия. За финансиране ще могат да кандидатстват фирми от всички отрасли на българската икономика, които закупуват оборудване и услуги, произведени и доставени от Япония. ББР ще предоставя заеми с максимален срок 10 години и гратисен период съобразно спецификата на всеки един проект.

Това e втората кредитна линия, която Българска банка за развитие договаря от Японската банка за международно сътрудничество за финансиране на български фирми. Досега ББР е усвоила успешно 10 млн. евро от финансовата институция.

Японската банка за международно сътрудничество е част от Японската финансова корпорация и има за цел да подпомага развитието както на международната, така и на японската икономика. Към края на 2008 г. активите на банката възлизат на 9.76 трлн. японски йени (146.5 млрд. лв.).