БНБ лицензира Изипей АД като платежна институция

2392
БНБ лицензира Изипей АД като платежна институция

Изипей АД стана първата небанкова компания, доставчик на пощенски парични преводи, която получава лиценз за платежна институция от Българска Народна Банка съгласно Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), се казва в официално прессъобщение на компанията.

Законът въведе у нас хармонизираната правна рамка на платежните услуги в Европейската общност, за да се подпомогне създаването на Единната зона за плащания в евро (SEPA). Новият закон дава възможност за навлизането на нови участници в процеса на паричните преводи, като им разрешава да предоставят много услуги, за които до момента бяха лицензирани само банките. Целта е увеличаване на конкуренцията и подобряване качеството на платежните услуги.

След получаването на лиценза Георги Маринов, изпълнителен директор на Изипей АД, сподели: „Либерализацията на сектора на плащанията ще го развие до едно съвсем ново ниво, защото дава инициативата на нови играчи, които не само ще подобрят качеството, но и ще предложат платежни услуги от ново поколение. Дружеството ще развие редица нови услуги и продукти, като откриване на платежни сметки и виртуални карти за пазаруване чрез Интернет, както и онлайн базирани платежни услуги. Някои от тях засега може би звучат екзотично, но съвсем скоро те ще станат толкова естествена част от ежедневието ни, че трудно ще си представяме как сме живели без тях."

Решението на Българска Народна Банка е въз основа на чл. 12, ал. 1 и чл. 137, ал. 1 от ЗПУПС. Дружеството ще може да извършва платежните услуги, регламентирани в чл. 4, т. 1, 2, 3, 5 и 6 от закона. Те са свързани с внасянето и тегленето на пари в наличност по платежна сметка, както и свързаните с това операции по обслужването й; изпълнение на платежни операции, включително прехвърляне на средства по платежна сметка на ползвателя при доставчика на платежни услуги или при друг доставчик на платежни услуги; издаване на платежни инструменти и/или приемане на плащания с платежни инструменти; изпълнение на налични парични преводи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg