BNP Paribas SA, най-голямата френска банка, заяви, че вече не обмисля “потенциално обвързване” с по-малкия си конкурент Societe Generale SA, като по този начин сложи край на спекулациите за сливане, което би създало втората най-голямата кредитна институция в Европа.

“Условията, които биха позволили на BNP Paribas да осъществи сливане, в което да реализира акционерна стойност, не са налице”, казва в електронно писмо базираната в Париж банка.

Societe Generale е спрягана като обект на придобиване от януари насам, когато банката заяви, че е понесла загуби в размер на 4.9 млрд. евро (7.6 млрд. долара), вследствие на неизгодни сделки, сключени без разрешение от брокера Жером Кервиел. Банковата група Credit Agricole SA заяви на 5 март, че “не би стояла безучастно”, ако някой друг отправи оферта. Френското правителство предупреди, че чужди банки няма да бъдат допуснати като купувачи на Societe Generale.

Евентуалното сливане между BNP Paribas и Societe Generale щеше да създаде втората най-голяма банка в Европа по пазарна стойност с операции, простиращи се от Хонолулу до Москва.

По-рано този месец Societe Generale осъществи предлагането на права за 5 млрд. евро, за да възстанови част от капитала си, изтрит от неизгодните сделки и от отписванията на 2.05 млрд. евро активи, свързани с високорискови ипотеки.

Кервиел, който бе освободен от затвора вчера, е обвинен за незаконно проникване в компютърната мрежа на банката, фалшифициране на документи и злоупотреба с доверие. Брокерът твърди, че всичко това е ставало със знанието на началниците му, което банката отрича.