Щатската банка Citigroup Inc. може да отчете печалба в размер на до 10 млрд. долара от продажбата на контрола върху подразделението си за търговия с ценни книжа на Morgan Stanley, което ще й помогне да попълни капитала си, информира Bloomberg, позовавайки се на източници, близки до банката.

Печалбата преди данъци ще се получи посредством увеличаването на стойността на подразделението на Citigroup Smith Barney до нова цена, определена от сделката, според същия източник. Печалбата в размер на между 5 и 6 млрд. долара, след облагане с данъци, ще се влее в капитала на Citigroup, който миналата година намаля значително, а банката трябваше да получи 45 млрд. долара спешна помощ от правителството.

Най-лошата банкова криза от Голямата депресия насам принуди главния изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит да се откаже от обещанието си да не продава Smith Barney.

За изминалото десетилетие подразделението беше в центъра на плана на банката за осигуряване на обединено предлагане на поемането на емисии облигации, създаването на спестовни сметки и инвестиционно консултиране. Бившият финансов министър на САЩ Робърт Рубин, който се присъедини към компанията през 1999 г. и беше против разделянето на банката, обяви в петък, че планира да напусне Борда на директорите.

Разговорите за сливането на Smith Barney и подразделението за търговия с ценни книжа на Morgan Stanley в сделка на стойност 20 млрд. долара са продължили и през уикенда, според друг източник. Сделката може да бъде обявена още в средата на тази седмица, според него.

Новата компания, наречена Morgan Stanley Smith Barney, би имала около 22 000 брокери, надхвърляйки мрежата, създадена при придобиването на Merrill Lynch & Co от страна на Bank of America Corp., които вече имат общо 20 000 брокери.

Citigroup отчете 10.4 млрд. долара нетни загуби за първите девет месеца на 2008 г. и е на път да запише най-лошата година в историята си. Банката вероятно е загубила нови 5.82 млрд. долара през четвъртото тримесечие, според анализатори.

Тази цифра обаче не включва еднократната печалба в размер на 4 млрд. долара, която Citigroup очаква от продажбата на банкирането си на дребно в Германия, финализирана през миналия месец. Това подразделение също бе продадено от Пандит в опит за освобождаване на капитал.

Citigroup, която има 352 000 служители, 200 млн. клиенти и извършва операции в повече от 100 страни, беше сформирана посредством придобивания в период от 17 години.

Пандит увери служителите на банката на 21 ноември миналата година, че няма намерение да разделя компанията, определяйки Smith Barney като подразделение, което би искал да задържи. По-късно същия ден цената на акциите на банката паднаха до 15-годишен минимум от 3.77 долара за брой.