Щатската банка Citigroup Inc., която е 27% собственост на правителството, сложи край на печелившата си серия в три поредния тримесечия, отчитайки 7.6 млрд. долара загуба за четвъртото тримесечие, информира Bloomberg.

Загубата в размер на 33 цента на акция е по-малка от 17.3 млрд. долара, или 3.40 долара на акция, загуба година по-рано. Очакваше се компанията да отчете 30 цента на акция, според проучване на Bloomberg сред анализатори.

Главният изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит трябваше да направи отчисления в размер на 8 млрд. долара преди данъци, когато изплати 20 млрд. долара по TARP. Данъкоплатците все още притежават 7.7 млрд. акции на Citigroup.

Citigroup може да прекара по-голяма част от 2010 г. възстановявайки се от връщането на държавните средства, борейки се с кредитните загуби и продавайки част от активите си.

Резултатите на Citigroup за четвъртото тримесечие контрастират с тези на JPMorgan Chase & Co., която миналата седмица обяви, че печалбата е нараснала повече от четири пъти до 3.28 млрд. долара.

Очаква се печалбата на Citigroup през тази година да бъде 9 цента на акция, или 2% от печалбата през 2005 г., показва проучване на Bloomberg сред анализатори. Това се дължи на факта, че Citigroup трябваше да издаде близо 23 млрд. нови акции, за да подсилят капитала си. Акционерите преди финансовата криза останаха с по-малко от една пета от първоначалните си дялове.

Пандит продаде акции на стойност 20 млрд. долара на нови акционери през миналия месец, за да подпомогне изплащането на държавните средства.

Правителството първоначално обяви, че ще продаде свои акции в компанията за около 5 млрд. долара, но по-късно се отказа от плановете си поради прекалено ниската цена.

Делът на правителството, който беше получен посредством конвертирането на помощни средства на стойност 25 млрд. долара в обикновени акции, в момента е на стойност 26.4 млрд. долара. Така печалбата на правителството на хартия е около 1.4 млрд. долара.