Депутатите обсъдиха идеята за създаване на Българска банка за развитие

600
Депутатите обсъдиха идеята за създаване на Българска банка за развитие

Да бъде създадена банка за развитие, която да подобрява, стимулира и развива общия икономически, експортен и технологически потенциал на малките и средни предприятия в
България, както и да улеснява достъпа им до финансиране, предвижда законопроект за Българска банка за развитие, обсъден на първо четене от парламента.

Проектът, внесен от Министерския съвет, предвижда трансформирането на "Насърчителна банка" АД в Българска банка за развитие, създаване на Национален гаранционен фонд и Фонд за капиталови инвестиции.

В глобален план се цели повишаване на експортния потенциал на страната, засилване конкурентоспособността на предприятията, даване на възможност за достигане на европейските стандарти и насърчаване усвояването на европейските средства, като очакваният реален ефект е повишаване на икономическия ръст, се посочва в мотивите на вносителя.

Със създаването на банката, се цели да се привличат и управляват средносрочни местни и чуждестранни ресурси, необходими за икономическото развитие на страната.

В законопроекта е записано, че приоритетите в дейността на банката, ще са съобразени с политиката на правителството на България по отношение на малките и средни предприятия.

Предвижда се основни дейности на Българска банка за развитие да бъдат предекспортно и експортно кредитиране на малки и средни предприятия, финансирането им чрез участие в капитала им чрез Фонда за капиталови инвестиции.

МС предлага банката да рефинансира български банки, кредитиращи малки и средни предприятия, рефинансиране на чуждестранни банки, кредитиращи купувачи на стоки и услуги, предоставяни от български малки и средни предприятия, както и да управлява финансовия ресурс на ЕС, в т. ч. на средствата от европейските фондове.

Дейността на банката да се финансира от собствени средства, чрез емитирани на облигации, заеми от местни, чуждестранни и международни институции, както и средства от европейските фондове, предвижда още законопроектът.

Мартин Димитров от ОДС смята, че причина за създаването на тази банка, е да се раздават кредити на близки хора до БСП, ДПС и НДСВ. По думите му, подобни банки в условията на развита банкова система в България не са необходими. Рисковото кредитиране не трябва да става с парите на данъкоплатците, държавата не трябва да се занимава с това. От сега е ясно, че ще има конфликт на интереси, посочи той.

Иван Сотиров (ОДС) допълни, че в Европа има такива банки и явно има смисъл от тях, но у нас това ще бъде банка 3-5-8, а не за насърчаване на малки средни предприятия. Това, което развивате като теза, е абсурдно, защото няма как с една банка да се промени експорта на страната, заяви депутатът. По думите му, ще се наливат държавни пари, с които ще се кредитират партийни обръчи, а накрая банката ще бъде приватизирана. Сотиров изрази недоумение от позицията на "Атака" да подкрепи законопроекта. Да се дава такъв кредит на доверие на тройната коалиция е абсурдно, каза депутатът.

Павел Шопов от "Атака" защити позицията на групата с думите, че това е опит да се създаде банка, която да обслужва българския бизнес и икономиката на страната, да започне да се променя съотношението между международните и българските банки, които са били умишлено фалирани и подарени.

Според председателя на ДСБ Иван Костов, управляващите искат да ограничат правата на другите банки у нас. Вие само с това се занимавате - да отваряте възможности за корупция, добави той.

Независимият народен представител Елеонора Николова каза, че е притеснена да не се повтори историята с фалита на банките от миналото.

Олимпи Кътев (НДСВ) призова проектът да не се отхвърля изцяло. Той припомни, че "Насърчителна банка" е създадена при управлението на СДС.

Заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Йовко Йовков заяви, че внесеният законопроект за създаване на Българска банка за развитие, е продължение на политиката на правителството за насърчаване на малките и средни предприятия и в перспектива се очаква броят им да се увеличи. Други хора са майстори по приватизацията на банки, отбеляза Йовков.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg