Да бъде създадена банка за развитие, която да подобрява, стимулира и развива общия икономически, експортен и технологически потенциал на малките и средни предприятия в
България, както и да улеснява достъпа им до финансиране, предвижда законопроект за Българска банка за развитие, обсъден на първо четене от парламента.

Проектът, внесен от Министерския съвет, предвижда трансформирането на "Насърчителна банка" АД в Българска банка за развитие, създаване на Национален гаранционен фонд и Фонд за капиталови инвестиции.

В глобален план се цели повишаване на експортния потенциал на страната, засилване конкурентоспособността на предприятията, даване на възможност за достигане на европейските стандарти и насърчаване усвояването на европейските средства, като очакваният реален ефект е повишаване на икономическия ръст, се посочва в мотивите на вносителя.

Със създаването на банката, се цели да се привличат и управляват средносрочни местни и чуждестранни ресурси, необходими за икономическото развитие на страната.

В законопроекта е записано, че приоритетите в дейността на банката, ще са съобразени с политиката на правителството на България по отношение на малките и средни предприятия.

Предвижда се основни дейности на Българска банка за развитие да бъдат предекспортно и експортно кредитиране на малки и средни предприятия, финансирането им чрез участие в капитала им чрез Фонда за капиталови инвестиции.

МС предлага банката да рефинансира български банки, кредитиращи малки и средни предприятия, рефинансиране на чуждестранни банки, кредитиращи купувачи на стоки и услуги, предоставяни от български малки и средни предприятия, както и да управлява финансовия ресурс на ЕС, в т. ч. на средствата от европейските фондове.

Дейността на банката да се финансира от собствени средства, чрез емитирани на облигации, заеми от местни, чуждестранни и международни институции, както и средства от европейските фондове, предвижда още законопроектът.

Мартин Димитров от ОДС смята, че причина за създаването на тази банка, е да се раздават кредити на близки хора до БСП, ДПС и НДСВ. По думите му, подобни банки в условията на развита банкова система в България не са необходими. Рисковото кредитиране не трябва да става с парите на данъкоплатците, държавата не трябва да се занимава с това. От сега е ясно, че ще има конфликт на интереси, посочи той.

Иван Сотиров (ОДС) допълни, че в Европа има такива банки и явно има смисъл от тях, но у нас това ще бъде банка 3-5-8, а не за насърчаване на малки средни предприятия. Това, което развивате като теза, е абсурдно, защото няма как с една банка да се промени експорта на страната, заяви депутатът. По думите му, ще се наливат държавни пари, с които ще се кредитират партийни обръчи, а накрая банката ще бъде приватизирана. Сотиров изрази недоумение от позицията на "Атака" да подкрепи законопроекта. Да се дава такъв кредит на доверие на тройната коалиция е абсурдно, каза депутатът.

Павел Шопов от "Атака" защити позицията на групата с думите, че това е опит да се създаде банка, която да обслужва българския бизнес и икономиката на страната, да започне да се променя съотношението между международните и българските банки, които са били умишлено фалирани и подарени.

Според председателя на ДСБ Иван Костов, управляващите искат да ограничат правата на другите банки у нас. Вие само с това се занимавате - да отваряте възможности за корупция, добави той.

Независимият народен представител Елеонора Николова каза, че е притеснена да не се повтори историята с фалита на банките от миналото.

Олимпи Кътев (НДСВ) призова проектът да не се отхвърля изцяло. Той припомни, че "Насърчителна банка" е създадена при управлението на СДС.

Заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Йовко Йовков заяви, че внесеният законопроект за създаване на Българска банка за развитие, е продължение на политиката на правителството за насърчаване на малките и средни предприятия и в перспектива се очаква броят им да се увеличи. Други хора са майстори по приватизацията на банки, отбеляза Йовков.