България планира да депозира средства от фискалния резерв на страната в местните подразделения на западни банки в опит да изведе икономиката от рецесията, информира Financial Times.

Финансовият министър Симеон Дянков заявява, че около 1 млрд. лв. (763 млн. долара), които представляват около 12% от фискалния резерв, ще бъдат заделени за краткосрочни депозити в търговски банки посредством аукционен процес.

"Тази мярка ще стимулира икономиката като спомогне за свалянето на лихвените проценти за кредитополучателите и ако има нужда, ще бъде създадена и по-голяма ликвидност," казва в телефонно интервю министър Дянков.

"Банките се конкурират за привличането на депозити и вдигат лихвените проценти, защото вече не получават финансиране от своите компании-майки на Запад."

България пострада сериозно от срива в търсенето на ваканционни жилища и спада на износа.

Икономиката на страната се очаква да се свие с около 6% през настоящата година и с 2% през 2010 г., което е второто най-голямо свиване в Югоизточна Европа след Румъния.

Дянков заявява: "Бихме могли да прехвърлим до 20% от резерва от Централната банка към търговски банки, където средствата биха заработили полезна лихва."

Той очаква, че търсенето на заеми "скоро ще бъде огромно" с възстановяването на износните пазари и потичането на средствата от ЕС.

"Това е добро предложение от страна на Министерството на финансите за съживяване на кредитирането, но доверието падна значително и може да отнеме известно време преди търсенето да нарасне", смята софийски банкер.

Стани фен на Profit.bg във Facebook