Междубанковото кредитиране в Европа няма да се възстанови до третото тримесечие на следващата година, тъй като годишните отчети на компаниите няма да са достатъчни за възвръщането на доверието, информира Reuters, цитирайки главният изпълнителен директор на втората най-голяма австрийска банка Erste Bank

Прогнозируемостта за 2009 г. е толкова трудна, че банките искат да видят първо как ще се представят конкурентите им през първата половина на следващата година, преди отново да започнат да отпускат заеми помежду си, казва главният изпълнителен директор на Erste Bank Андреас Трайхл.

Проблемът за икономиката, според Трайхл, е, че банките трупат средствата, инжектирани в пазарите от централните банки, вместо да ги заемат.

Ако знаех как да отключа отново междубанковото кредитиране, бих говорил с Жан-Клод Трише и с политиците в Европа, но нямам представа как може да стане това, казва Трайхл.

Трайхл, чиято банка е третият най-голям кредитор в развиващите се европейски страни, както и пазарен лидер в Чехия, Словакия и Румъния, обяви, че продължава да очаква новите страни членки на ЕС да се представят по-добре от повечето западноевропейски държави и от бившите съветски републики, разположени на изток.