Членът на изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Хосе Мануел Гонзалез-Парамо заяви, че централната банка „абсолютно няма" да предоставя капитал на банки, ако стрес тестовете покажат, че те имат нужда от това.

"Това не е част от функциите на ЕЦБ," заявява днес Гонзалез-Парамо през журналисти. "Това зависи от правителства и от централните банки в отделните държави."

Лидерите на ЕС вчера решиха да публикуват резултатите от стрес тестовете на банките в Европа, след като Испания неочаквано обеща да направи публични резултатите на своите банки.

ЕЦБ „ще сътрудничи в координацията" при публикуването на тези резултати, но в крайна сметка това е "задължение на централните банки в отделните страни," казва Гонзалез-Парамо.

Запитана вчера как правителствата ще реагират, ако тестовете на банките разкрият недостиг на капитали канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че ЕС е взел предпазни мерки, включително финансова подкрепа на стойност 750 млрд. евро.

На въпрос дали е необходимо резултатите от стрес тестовете да стават публично достояние, Гонзалез-Парамо отговаря: "на този етап и при напрежението на пазарите, на което сме свидетели, отговорът е да."