Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви начало на извънредна и неограничена по размер 3-месечна кредитна линия за банките в страните от ЕС, които се нуждаят от допълнителни средства за погасяване през тази седмица на взетите назаем пари от ЕЦБ преди година. За това съобщи британският телевизионен канал Sky News, позовавайки се на ръководството на ЕЦБ.

Банките в еврозоната трябва да върнат този четвъртък взетите от ЕЦБ през 2009 г. кредити за 442 млрд. евро. На фондовите пазари в Европа бе разпространена информация във вторник, в която се посочваше, че редица европейски банки изпитват затруднения около задължението да погасят взетите от ЕЦБ стабилизационни кредити.

Това бе и причината за силното понижение на водещите борсови индекси (в диапазона 3.0% - 4.0%) в индустриалните страни от ЕС.

За да се избегне паника на фондовите пазари в ЕС в сряда, ръководството на ЕЦБ излезе след края на борсовия ден със специално съобщение за това, че съветът на директорите на централната банка е взел предварително решение за откриване на специална кредитна линия за онези банки, които изпитват затруднение с връщането на стабилизационните кредити.

Формалното й утвърждаване ще стане на заседание на СД, което е насрочено за сряда под председателството на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише.

„Ще направим всичко необходимо, банките да не изпитат никакви затруднения с връщането на взетите кредити този четвъртък", заяви в тази връзка членът на СД на ЕЦБ и управител на Банката на Франция Кристиан Ноайе.