В идните седмици европейските инвестиционни банки ще намалят бонусите си с 20%, вследствие на което разликата в заплащането между тях и щатските им конкуренти ще се увеличи, информира FT.

Консултанти и банкери смята, че банките, между които и Barclays, Credit Suisse и UBS ще намалят общата сума за бонусите си през 2012 г. с до 15%, докато свиването в техните подразделения за инвестиционно банкиране ще е от почти 20% .

През миналата седмица от Deutsche Bank обявиха, че са намалили сумата си за бонуси за 2012 г. с 11% до 3.2 млрд. евро.

За да ограничи тежестта върху бъдещите печалби обаче и като жест към служителите, банката вдигна лимита за изплащаната незабавно част от кредитите с 50% до 300 000, въпреки че в същото време намали отложените плащания.

В същото време рязкото повишаване на приходите на Goldman Sachs позволиха на щатската банка да увеличи средното заплащане на служителите си, но да намали процента от приходите, които заделя за трудови възнаграждения, с над 4 процентни пункта до 37.9%.

В същото време този процент при Deutsche Bank e 40.1%.

Анализатори смятат UBS и Credit Suisse ще изпитват затрудения със заделянето на по-малко от 50% от приходите си за заплати на фона на забавянето на дейността.

Някои банки дори започват да поглеждат и към основната заплата, която в Лондон е нараснала средно с 1.9% през миналата година.