Гръцката банка TT Hellenic Postbank ще търси одобрението на акционерите за увеличаването на капитала си с 225 млн. евро посредством издаването на привилегировани акции като част от пакет за помощ от държавата, информира Reuters.

Контролираната от държавата TT, която е седмата най-голямата гръцка банка, също ще има извънредно събрание на акциионерите на 28 януари. Гръцкото правителство обеща да отпусне 28 млрд. евро на местните банки, за да поддържа финансирането в икономиката.

Схемата предлага капиталови инжекции посредством продажбата на привилегировани акции на държавата, гаранции за издаването на дълг от страна на банките и ликвидна подкрепа посредством специални правителствени облигации.

Други гръцки банки, между които EFG Eurobank, Piraeus Bank и Alpha Bank, също насрочиха събрания на акционерите през януари, за да търсят одобрението за издаването на привилегировани акции, които да бъдат продадени на държавата.

Бордът на директорите на National Bank of Greece (NBG) ще се срещне на 7 януари, за да свика извънредно събрание на акционерите, на което да бъде гласувано увеличаването на капитала на банката с 350 млн. евро посредством издаването на привилегировани акции.