Какви са средните такси на банките в България

2757
Какви са средните такси на банките в България

Българска народна банка публикува в края на миналата седмица средните такси за основните банкови услуги.

Данните, които се публикуват за първи път в историята на банковата ни система, обхващат общо 24 институции. Три банки са уведомили БНБ, че не предоставят платежни услуги на потребители.

Според данните средната такса за откриването на сметка е 2.16 лв., а обслужването ни струва месечно – 2.01 лв. и 1.51 лв., при положение че към сметката имаме издадена дебитна карта.

Разходите по закриването на банкова сметка, в случай че е изтекла по-малко от 1 година от откриването й, възлизат на 3.67 лв. средно.

Средните такси за теглене от банкомат в страната възлизат на 0.22 лв. от банкомат на банката и 0.89 лв. за ATM, обслужван от друга банка.

Плащанията на ПОС ни струват между 0.05 и 0.06 лв., в зависимост от собствеността на терминалното устройството. В ЕС таксата може да варира от 0.02 лв. до 0.38% от сумата.

Тегленето на пари в брой на каса (до 1000 лв.) ще ни струва от 0.89 лв. до 6 лв. за различните банки.

Банките следва да съобразят таксите по платежни сметки за основни операции с публикувания от БНБ среден размер не по-късно от 1 февруари 2017 г.

Следващото изчисляване и публикуване от БНБ на среден размер на таксите ще се извърши до края на февруари 2018 г. въз основа на предоставени от банките данни към 31 декември 2017 г.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg