Клиенти изтеглиха 15 млн. лв. от СИБАНК за шест месеца

5184
Клиенти изтеглиха 15 млн. лв. от СИБАНК за шест месеца

Населението в България продължава да отлага потреблението поради несигурната икономическа обстановка и да трупа спестяванията в търговските ни банки.

Само за първите шест месеца на 2012 г. домакинствата са увеличили "белите пари за черни дни" с 1.88 млрд. лв., като през юни ръстът е от 387 млн. лв. спрямо 301 млн. лв. за месец по-рано.

Предпочитаните банки за спестяванията ни:

Шест от представените в страната ни банки отчитат ръст на депозитната си база от над 100 млн. лв., става ясно от изчисления на Profit.bg на база данни от Българската народна банка.

Най-голямо абсолютно изменение статистиката отчита при Корпоративна търговска банка и Първа Инвестиционна Банка, съответно 434 млн. лв. и 335 млн. лв., докато спестяванията на домакинствата в Уникредит Булбанк нарастват с 148 млн. лв.

В челото са още Обединена Българска Банка (122 млн. лв.), SG Експресбанк (116 млн. лв.) и Централна кооперативна банка с 100 млн. лв.

Депозитите в Банка ДСК и Пощенска Банка растат с респективно 89 млн. лв. и 80 млн. лв.

Теглим парите си от:

На обратния полюс е СИБАНК, откъдето населението е изтеглило 15.8 млн. лв. за първите шест месеца на годината. Спадът при Токуда Банк и БНП Париба е съответно от 13.3 и 5.28 млн. лв.

Рекордни спестявания:

За 21-ви пореден месец депозитната база на населението отчита повишение, като за този период в банките вече има над 7 млрд. лв. повече спестявания. По последни данни те вече възлизат на 33.78 млрд. лв.

Наблюдаваният ръст е въпреки понижението на лихвите по депозитите в последните месеци. Само за полугодието на 2012 г. домакинствата са забогатели с 662 млн. лв. от изплатените лихви, голяма част от които отново постъпват в банките.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Слав
# 0
16:08 | 13 August 2012
33.78 млрд. лв. ... ама 30млрд от тях са на разни големи фирми нали ?!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg