Инфлацията, особено през 2006 и 2007 г., когато достигна 14-15% и бе свидетелство за прегряване на икономиката, е сериозен проблем. Но през следващите две-три години, за нас проблемът ще бъде дефлацията или по-точно депресивните сигнали по линия на потребителско търсене, износ, държавен бюджет и кредитиране. Това заяви за Profit.bg Любомир Христов, съосновател и председател на УС на Института на Дипломираните Консултанти (ИДФК). Той ще е и един от лекторите в организираното от Булброкърс, с подкрепата на ИДФК обучение на тема „Основни тенденции на инвестициите в електронна търговия".

„Инструментите за борба с инфлацията у нас, независимо, че тя не е на дневен ред в момента, са силно ограничени", посочи експертът. „Първият такъв инструмент е паричната политика, каквато у нас не може да се води самостоятелно и няма да може да се води и след присъединяването ни към зоната на еврото".

Според Христов обаче, това далеч не означава, че отговорните власти трябва да вдигнат ръце и да не правят нищо, наблюдавайки как огромни за мащабите на страната ни чуждестранни инвестиции надуват цените както на стоките, така и на активите, и в частност, на недвижимите имоти.

„Едно разумно и с потенциал предложение лансира неотдавна Илиян Михов, професор по икономика в INSEAD, а именно - да се даде възможност на БНБ да емитира облигации при повтарящи се ситуации, като пак казвам, че не ни заплашват през следващите една-две години, но при случаи на прекалени външни капиталови потоци, БНБ да може да обира такава ликвидност", коментира експертът по въпроса за антиинфлационна политика, в условията на валутен борд.

Любомир Христов смята, че това предложение е разумно и заслужава сериозно внимание и анализ, защото ако се реши, че трябва да се реализира практически, за да ни помогне във времето докато сме в „чакалнята" на еврозоната ERM II, то ще изисква няколко предпоставки, за да бъде успешно.

„Едната предпоставка е промени в Закона за БНБ. Втората е създаване и изграждане на капацитет както аналитичен, така и капацитет за провеждане на политика в БНБ. Това тя не го е правила повече от десет години. Трябва да се знае, че този инструмент е скъпо удоволствие. Стерилизирането на външните потоци е скъпо удоволствие и трябва да се прецени внимателно", посочи Любомир Христов, като допълни, че все пак този въпрос заслужава да бъде разискван.