Л. Христов: Не от инфлация, а от дефлация ще е рискът

1593
Л. Христов: Не от инфлация, а от дефлация ще е рискът

Инфлацията, особено през 2006 и 2007 г., когато достигна 14-15% и бе свидетелство за прегряване на икономиката, е сериозен проблем. Но през следващите две-три години, за нас проблемът ще бъде дефлацията или по-точно депресивните сигнали по линия на потребителско търсене,  износ, държавен бюджет и кредитиране. Това заяви за Profit.bg Любомир Христов, съосновател и председател на УС на Института на Дипломираните Консултанти (ИДФК). Той ще е и един от лекторите в организираното от Булброкърс, с подкрепата на ИДФК обучение на тема „Основни тенденции на инвестициите в електронна търговия".

„Инструментите за борба с инфлацията у нас, независимо, че тя не е на дневен ред в момента, са силно ограничени", посочи експертът. „Първият такъв инструмент е паричната политика, каквато у нас не може да се води самостоятелно и няма да може да се води и след присъединяването ни към зоната на еврото".

Според Христов обаче, това далеч не означава, че отговорните власти трябва да вдигнат ръце и да не правят нищо, наблюдавайки как огромни за мащабите на страната ни чуждестранни инвестиции надуват цените както на стоките, така и на активите, и в частност, на недвижимите имоти.

„Едно разумно и с потенциал предложение лансира неотдавна Илиян Михов, професор по икономика в INSEAD, а именно - да се даде възможност на БНБ да емитира облигации при повтарящи се ситуации, като пак казвам, че не ни заплашват през следващите една-две години, но при случаи на прекалени външни капиталови потоци, БНБ да може да обира такава ликвидност", коментира експертът по въпроса за антиинфлационна политика, в условията на валутен борд.

Любомир Христов смята, че това предложение е разумно и заслужава сериозно внимание и анализ, защото ако се реши, че трябва да се реализира практически, за да ни помогне във времето докато сме в „чакалнята" на еврозоната ERM II, то ще изисква няколко предпоставки, за да бъде успешно.

„Едната предпоставка е промени в Закона за БНБ. Втората е създаване и изграждане на капацитет както аналитичен, така и капацитет за провеждане на политика в БНБ. Това тя не го е правила повече от десет години. Трябва да се знае, че този инструмент е скъпо удоволствие. Стерилизирането на външните потоци е скъпо удоволствие и трябва да се прецени внимателно", посочи Любомир Христов, като допълни, че все пак този въпрос заслужава да бъде разискван.

 

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg