Щатската инвестиционна банка Morgan Stanley обмисля дали да остане независима или да се слее с друга банка, с оглед на флуктуациите в цената на акциите на финансовата институция напоследък, предава Reuters, позовавайки се на CNBC.

Ръководителите на Morgan Stanley не са водили преговори за сливане към вторник вечер, според CNBC, която се позовава на източници близки до компанията.

Ръководителите на Morgan Stanley обаче признават, че ако флуктуациите в цената на банката продължат то това най-вероятно би я накарало да промени своя курс и да търси партньор за сливане, съобщава CNBC на своя уебсайт.

Акциите на Morgan Stanley загубиха 10.8% от стойността си затваряйки на цена от 28.70 долара за брой във вторник. Книжата на банката са се обезценили с 46% от началото на годината.

Главният финансов директор на Morgan Stanley Колм Келехер заявява в интервю за Reuters, че втората по големина инвестиционна банка в САЩ остава уверена в брокерско-дилърския си модел и отхвърля нуждата за сливане с банка, приемаща депозити.

Информацията за Morgan Stanley се е отразила на пазарите в Азия, които са загубили част от регистрираните по-рано днес печалби, след като стана известно, че правителството на САЩ ще спаси застрахователя AIG.

Спасяването на AIG ще помогне на пазара да избегне възможно най-лошия сценарии, но фактът, че само правителството на САЩ имаше желание да помогне, показва сериозността на ситуацията.

Информациите, че Morgan Stanley обмисля сливане с търговска банка потвърдиха тези страхове и участниците на пазара в момента не са сигурни дали дори Goldman Sachs е в безопасност.

Японският основен индекс Nikkei добави 1.3%, докато индексът MSCI Asia-Pacific нарасна с 0.4%, като по-рано през сесията беше достигнал ниво от 2.9% над стойността на отваряне.