В София се очаква да се проведе национален протест срещу високите лихви на банките по кредитите. Шествието ще премине пред централните клонове на търговските банки и ще завърши пред Българската народна банка.

На представителите на банките ще бъдат връчени декларации за намаляване на лихвите. Повод за протеста е отправената от министър-председателя Бойко Борисов молба да намалят лихвите по кредитите.

Реакцията на банките обаче беше, че ще го направят, след като бъде постигнат икономически растеж - през 2011-2012 г.

Според председателя на Организацията за обществена самозащита Светлозар Николов бюджетният дефицит и безработицата са резултат и от политиката на банките да вдигат лихвите.

Той напомни, че по някои кредити те са достигнали 18%, а наказателните лихви са скочили до 40%. Това от своя страна ограничава бизнеса, категоричен е Николов.

Пред сградата на БНБ протестиращите ще сформират и палатков лагер. Това не е първият подобен протест срещу високите лихви у нас. Такива акции са организират вече за 16 път.

Очакваме да дойдат всички, които са загубили своите жилища заради едностранното увеличаване на лихвите, обясниха организаторите на протеста.

Източник: БНТ