Най-много бизнес кредити са отпуснати за сектор „Снабдяване с електрическа и топлинна енергия и строителство” (26%), „Преработваща промишленост” (20%) и “Търговия, ремонт и обслужване на автомобили, на лични вещи и на стоки за домакинството” (16%). Това показват данните на Кредитекс към края на юни 2008 г.

Близо 75% от заемите на дружеството са отпуснати на малки и средни бизнеси от сферата на услугите, търговията, леката промишленост, недвижимите имоти и др.

Фирмите използват полученото финансиране предимно за разширяване на своята дейност, инвестиции (покупка на имоти, машини и съоръжения), строителство, оборотни средства, рефинансиране и окрупняване на всякакви стари кредити.

Ипотечните заеми с цел инвестиция заемат най-голям дял в портфейла на Кредитекс (49%), следвани от тези за оборотни средства (30%) на второ място и за рефинансиране (7%) и покупка на имот (2%) на трето. Най-малкият отпуснат ипотечен заем е с размер 10 хил. евро, а най-големият – 1.5 млн. евро.

В края на декември 2007 г. средният размер на бизнес кредит възлиза на 120. 7 хил. евро, а към края на юни 2008 г достига 139.34 хил. евро, което е увеличение от 18.64 хил. евро.

Ръст в отпуснатите корпоративни кредити сочат и данните на БНБ към края на юни 2008 г., когато средно една фирма дължи на кредиторите по 236.6 хил. лв., а три месеца по-рано, към края на март тази година, средният размер на един фирмен заем е бил 228 хил. лв. Според БНБ в края на юни 2008 г. се запазва тенденцията финансирането за корпоративния сектор да е по-предпочитано за кредиторите от това за домакинствата.

От Кредитекс наблюдават три основни тенденции при бизнес ипотечни кредити в периода януари 2008 – юни 2008 г. Първо, промяна в подхода на българските предприемачи към заемите.

До неотдавна някои предприемачи в очакванията си са поставяли равенство между ипотечен кредит за покупка на жилище и бизнес ипотечен кредит. „Сега вече много по-професионално се осъзнават разликите между различните видове заеми и подходи в кредитирането. Все по-голям процент предприемачи търсят добре структуриран кредит, който да отговаря на нуждите и особеностите на техния бизнес”, коментират от специализираното дружество.

По-дългосрочни кредити за бизнеса и по-широко участие на професионални кредитни консултанти при кандидатстването и получаването на бизнес кредит са другите 2 основни тенденции.