Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) препоръчва резултатите от стрес тестовете на европейските банки да бъдат публикувани вечер или през уикенда, когато фондовите пазари по света са затворени, информира Bloomberg, позовавайки се на източник близък до регулатора.

От ESMA са писали до базирания в Лондон Европейски банков орган (EBA), който провежда тестовете, призовавайки го резултатите да бъдат обявени, когато пазарите не работят. Точната дата за публикуването на резултатите не е обявена, но регулаторните органи очакват това да стане в средата на юли, според същия източник.

Резултатите от стрес тестовете през миналата година бяха публикувани на 23 юли, докато щатските пазари все още бяха отворени. Ако реши да публикува резултатите в делнична вечер ESMA ще разполага с двучасов прозорец, за да координира обявяването им. Щатските пазари затварят в 11 часа българско време, а борсата в Нова Зеландия отваря два часа по-късно.

От общо 91 банки ще се очаква да поддържат първична капиталова адекватност от поне 5%, съгласно сценариите на стрес тестовете, според EBA. Тази капиталова мярка е по-строга в сравнение с миналата година, когато изискването беше за 6% първична капиталова адекватност.

Стрес тестовете през тази година ще проверяват стабилността на банките при 0.5% икономически спад в Еврозоната, 15% срив на пазарите на акции и скок от 125 базисни пункта при лихвите по краткосрочното междубанково кредитиране.

Според резултатите от стрес теста на Standard & Poor's, които бяха публикувани през март, европейските банки ще трябва да наберат 250 млрд. евро нови капитали, ако се сблъскат с рязък ръст на лихвите и сериозен икономически спад.

Според проучване на Goldman Sachs Group Inc сред 113 инвеститори, публикувано по-рано този месец, става ясно, че те очакват банките да наберат 29 млрд. евро след тестовете.