Втората най-голяма щатска банка Bank of America Corp обяви, че печалбата й е паднала със 77% през първото тримесечие, тъй като съкращенията на работни места и падащите цени на жилищата са принудили повече хора да пропуснат плащания по кредитни карти и жилищни заеми, предава Bloomberg.

Нетната печалба на банката е паднала до 1.21 млрд. долара, или 23 цента на акция през първото тримесечие, от 5.26 млрд. долара, или 1.16 долара на акция, година по-рано, съобщи базираната в Шарлът, Северна Каролина банка днес.

Спадът хвърля сянка на съмнение върху целта на CEO-то Кенет Люис да увеличи положителния резултат на банката с поне 20% тази година. Потребителското подразделение на банката, което е генерирало повече от 60% от оперативната печалба на банката през 2007 г., е изправено пред скок в броя на неплатените заеми и най-високата безработица от 2005 г. насам. Броят на просрочените плащания по кредитни карти е най-висок от три години насам, а отнеманията на жилища, вследствие на просрочени плащания по ипотечни кредити, скочиха с 57% през март.

Приходите на Bank of America са намалели с 6%, до 17.3 млрд. долара през първите три месеца на 2008 г. Печалбата на подразделението, обслужващо физически лица и малки фирми, е намаляла до 1.09 млрд. долара, докато положителният резултат на подразделението за корпоративни клиенти и инвестиционно банкиране е спаднала от 1.48 млрд. долара до 115 млн. долара.

Най-голямата щатска банка по активи Citigroup Inc., обяви миналата седмица загуба в размер на 5.1 млрд. долара за първото тримесечие. JPMorgan Chase & Co обяви, че печалбата й е спаднала с 50%. Wachovia Corp., също базирана в Шарлът, отчете неочаквана загуба в размер на 393 млн. долара за първите три месеца.

Акциите на Bank of America затвориха на цена от 38.56 долара за брой на Нюйоркската фондова борса на 18 април. Книжата загубиха 8.1% от стойността си през първото тримесечие на годината, в сравнение със спада от 1.6% и 27%, регистриран съответно от JPMorgan и Citigroup. Bank of America изпревари миналата година Citigroup като най-голямата щатска банка по пазарна стойност и е издала повече кредитни карти от всеки един от конкурентите си.

Bank of America ще навлезе още по-дълбоко в ипотечния бизнес, когато придобие базираната в Калифорния Countrywide Financial Corp., най-големият кредитор за закупването на жилища в САЩ. Сделката, която първоначално се оценяваше на около 4 млрд. долара и се очаква да бъде финализирана през третата четвърт на годината, ще направи Bank of America фактор в един от всеки четири жилищни заеми в страната. Countrywide, която отчете загуби в размер на 1.6 млрд. долара през последните две тримесечия, се очаква да обяви резултатите си за първата четвърт на годината на 29 април.

Най-големите банки и брокерски къщи в света са обявили намаления на активи и кредитни загуби, възлизащи на повече от 250 млрд. долара от миналия юни досега поради срива на цените на щатските ипотечни пазари. Тези финансови институции са набрали повече от 160 млрд. долара, за да попълнят капитала си. Bank of America се е обърнала към инвеститорите си най-малко за 13 млрд. долара, вследствие на отписвания и кредитни загуби, които възлизат поне на 8.2 млрд. долара до днес, показват данни на Bloomberg.

Снимка:ЕРА/БГНЕС