Проект на Пощенска банка за въвеждащо обучение на касиер-счетоводители беше отличен по време на Годишните награди на Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси (БАУРЧР).

Финансовата институция бе наградена в категорията "Обучение и развитие". Наградата в конкурса за успешни проекти в областта на управлението на човешките ресурси беше връчена от Пламен Вушев, управител на JOBS.BG, на Емил Георгиев, директор „Човешки ресурси" в Пощенска банка.

Пощенска банка спечели приза, покривайки критерии, отнасящи се до връзката на проекта със стратегията за управление и развитие на човешките ресурси в компанията, оценка на процента на ефективно преминалите през програмата, измерен спрямо броя на набелязаната целева група, уникалността на програмата спрямо спецификите на бизнеса и начина на учене на участниците, начина на вътрешното комуникиране на програма и обратна връзка от служителите, оценка на ефекта от обученията, план за последващи дейности и съотношението резултат - инвестиции.

Програмата стартира пилотно през януари 2009. През обучение са преминали около 100, което показва, че 97% от всички новоназначени служители на позиция касиер-счетоводител са включени в програмата.

"Проектът за разработване и внедряване на нова по-обхватна въвеждаща програма за стартовите позиции в клоновата мрежа на Пощенска банка, бе продиктуван от стратегията на банката да развива служителите си отвътре и да изгражда в тях умения, които им дават възможност да достигат по-високи нива в структурата. С промените на пазара в края на 2008, стратегията за развитие на служителите се доразви в посока мотивиране и задържане на важните за банката служители, а това породи необходимост от обучаване на нови кадри", сподели Емил Георгиев.