Финансовите регулаторни органи, опитващи се да ограничат предприемането на рискове, което причини последната финансова криза, вчера в Базел, Швейцария, постигнаха споразумение, съгласно което капиталовите изисквания за банките по света се увеличават повече от два пъти като те ще разполагат с осем години, за да ги покрият, информира Bloomberg.

Базелският комитет за банков надзор ще изисква банките да имат собствен капитал в размер на поне 7% от активите си, определян съгласно техния риск, в включително и 2.5-процентен буфер за справяне с бъдещи сътресения. Банките, които не успеят да покрията изискванията за този буфер няма да могат да плащат дивидент, въпреки че няма да бъдат принуждавани да набират средства.

Определенията за това какво се счита за капитал и как се оценява риска също бяха затегнати. Някои банки, като Bank of America Corp. и Citigroup Inc. ще имат ограничения години наред за това колко средства ще могат да връщат на акционерите и колко плащат на служителите си. Други, като Deutsche Bank AG, вече обявиха планове за набирането на допълнителен капитал.

Банките ще разполагат с по-малко от пет години, за да покрият минималните изисквания за 4.5% собствен капитал и 6% капитал от първи ред (Tier 1), както и срок до 1 януари 2019 г., за се справят с изискванията за 2.5-процентния буфер. Капиталът от първи ред, чието определение беше затегнато от Базелския комитет, включва собствен капитал и безсрочни привилегировани акции.

Изискванията към банките в момента са за собствен капитал в размер на 2% от общите активи и 4% капитал от първи ред.

Комитетът също така даде на банките време до края на 2017 г., за да се справят с новите капиталови определения и обяви, че нов стандарт за краткосрочна ликвидност няма да бъде въвеждан до началото на 2015 г.

Въвеждането на отделно правило за дългосрочна ликвидност беше отложено под натиска на банките, а влизането в сила на ново правило за краткосрочна ликвидност се очакваше да влезе в сила по-рано. Според правила банките трябваше да разполагат с достатъчно средства в брой и високо ликвидни активи, за да могат да покриват задълженията си.

От 24 щатски банки, включени в индекса KBW Bank Index, седем, в това число и Bank of America и Citigroup няма да покрият новите капитлови определния.

Европейските банки обаче са по-слабо капитализирано от щатските и и може да се наложи да наберат още средства съгласно новите правила. Най-голямата германска банка Deutsche Bank днес обяви, че планира да продаде акции за най-малко 9.8 млрд. евро. Десетте най-големи германски банки, между които и Deutsche Bank и Commerzbank AG, може да имат нужда от около 105 млрд. евро свежи средства поради новите изисквания, обявиха от Асоциацията на германските банки на 6 септември.

Някои европейски банки ще се справят по-добре. От Credit Suisse AG, чиито загуби от кредтния срив бяха около една трета от тези на основния й конкурент UBS AG, вчера заяви, че очаква да покрие новите правила без да й се налага съществено да променя плановете си за растеж или пък настоящата си капиталова и дивидентна политика.

С вчерашното си решение Базелският комитет приключи по-голяма част от работата си по пакет от реформи, който ще бъде представен на лидерите на Г-20 на срещата им в Сеул през ноември.

Комитетът трябва да вземе решение по отношение на новия начин на изчисление на рисковите активи, които формира деноминатора на капиталовите съотношения. Базелският комитет има още една среща, насрочена за 21-22 септември и може също така да се събере през октомври, за да довърши работата си.