Френската банка Credit Agricole отчете рекордна тримесечна загуба в размер на 3.07 млрд. евро, информира Reuters. Финансовите резултати на банката бяха по-лоши от очакваните поради това, че свива счетоводния си баланс и заради загубите по притежавания от нея гръцки дълг.

Банката има еднократни тримесечни отчисления в размер на над 2 млрд. евро, които обяви още през декември.

След излизането на резултатите акции на Credit Agricole поевтиняха с над 3.0% до 4.85 еври за брой. Книжата на банката поскъпват с близо 15% от началото на годината.

Въпреки че е не зависи до такава степен от инвестиционното банкиране, както други нейни европейски конкуренти, Credit Agricole пострада от закупуването на гръцката банка Emporiki и от обезценяването на рисковите активи след финансовата криза от 2008 г.

От Credit Agricole обявиха, че ще намалят бонусите на своите трейдъри с 20%. BNP Paribas и Societe Generale обещаха намаления на бонусите с по 50%, но от Credit Agricole твърдят, че и в момента плаща по-малко на своите трейдъри, в сравнение с другите банки.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха, че Credit Agricole ще отчете загуба в размер на 2.75 млрд. евро. Приходите на банката падат с 4% до 4.66 млрд. долара.

Това е най-голямата тримесечна загуба на банката, както и първата й годишна загуба като публична компания.

По подобие на Societe Generale, Credit Agricole, която е третата най-голяма френска публична банка, няма да плаща дивидент за 2011 г.