Хората прибягват до бързи заеми най-вече, когато им се налага да ремонтират дома, автомобила или електроуредите си. На второ място, в над 20% от случаите, малките кредити се използват за покриване на сметките в жилището.

"Основно сметките за "Топлофикация", защото те са, така да кажем, бомбастични, обаче хората имат нужда от пари и за покриването на сметката за електроенергия, за топла вода, за битовите нужди, които и аз, и вие имаме", посочва регионалният мениджър на фирма за бързи кредити Борислав Начев.

По-притеснителното обаче е, че 14% от заемите отиват за покриване на лечение, което хората не могат да си позволят по друг начин, съобщи БНТ.

"При нас не е задължително хората да са осигурени, точно поради тази причина те идват при небанковите институции, защото ние не изискваме задължително тези хора да се осигуряват", каза още Начев.

Най-често теглената сума е до 700 лв. Преди кризата тя е била 900 лв, но стягането на коланите е направило всички по-предпазливи.

И при малките заеми има т. нар. "лоши" вземания. При новоотпуснатите кредити поне 10% са проблемни. При старите това число е по-голямо.

В бранша се наблюдава и друга тенденция - все повече хора да погасяват задълженията си предсрочно. Когато те сe издължат предварително, нямат наказателна лихва, а плащат само за времето, през което са ползвали заема.