Най-голямата швейцарска банка UBS AG ще заплати 780 млн. долара и ще разкрие имената на някои собственици на тайни сметки, за да избегне съдебно производство по обвинения, че е помагала на хиляди богати американци да укриват данъци.

Министерството на правосъдието обвини UBS, че е помагала на 17 000 американци да укрият свои сметки от данъчните служби на страната. Обвиненията ще отпаднат след 18 месеца, ако банката промени практиките си, помогне на разследващите органи и заплати известна сума. UBS ще разкрие незабавно имената на около 250 клиенти според приближени до банката.

Получавайки тези имена, САЩ ще успят да пробият известната швейцарската банкова тайна. Данъчните служби на САЩ, които изискват имената на всички американци-собственици на сметки в чужди банки от юли, срещнаха съпротива от страна на швейцарското правителство. Окончателният брой на имената, които UBS ще трябва да разкрие, ще зависи от бъдещи правни спорове съгласно споразумението.

Договорената сума от 780 млн. долара е по-малка от предишното споразумение, в което тя надхвърляше 1 млрд. долара. Правителството на САЩ се е съгласило на по-малка сума поради влошилото се финансово състояние на банката.

UBS обяви съкращения на повече от 11 000 служители, отказа се от част от дейността си и набра 32 млрд. долара от акционери, за да компенсира рекордните загуби на подразделението с търговия на ценни книжа. Миналата седмица банката отчете 8.1 млрд. швейцарски франка (6.9 млрд. долара) загуба за четвъртото тримесечие.

UBS ще заплати 380 млн. долара като компенсация за печалбите от трансграничния си бизнес в периода 2001-2008 г. и 400 млн. долара лихви, глоби и възстановяване на неплащаните данъци.

Поне от 1999 г., UBS е държала милиарди долари на американски клиенти в сметки в Швейцария и на други места извън САЩ, като в същото време е игнорирала изискванията за регистрация в щатската комисия по ценни книжа и борси (SEC).

Консултантите на швейцарската банка са пътували по няколко пъти годишно до САЩ, където са набирали клиенти на различни събития свързани с изкуство, както и на ветроходни и други спортни събития, казват от SEC. За да прикрият дейността си, консултантите са носили със себе си кодирани компютри и са били обучавани от банката как да не бъдат засечени.

Банката е печелела по 200 млн. долара годишно, помагайки на богати клиенти посредством откриването на фиктивни компании на освободени от данъци места като Швейцария, Панама, британските Вирджински Острови, Хонконг и Лихтенщайн, според показанията на един от обвинените частни банкери.