Кредитните карти с чипове стават все по-популярни в световен мащаб, което прави възможността следващата ви пластика да е именно такава много голяма. Ето някои основни въпроси, свързани с този род кредитни инструменти, които могат да представляват интерес за потребителите.

Кое налага преминаването към чип карти?

Чип картите се въвеждат от съображения за сигурност. Това не означава, че те не могат да бъдат компрометирани или данните да не бъдат откраднати от кибер престъпници. За разлика от традиционните с магнитни ленти обаче, този род карти е много по-трудно да станат обект на „скиминг“ измама.

Скимирането е кражба на данни от магнитната лента на кредитни и дебитни карти. То става с устройство, прикрепено върху банкомат или ПОС терминал. Скимерът е незабележим и изглежда като част от терминала. При поставянето на карта в банкомата данните или се записват, или се предават по радио канал от скимера.

Според данни на CreditCards.com, 31.8 милиона кредитни карти в САЩ са станали обект на измами и то основно заради скимирането им.

За успешното осъществяване на трансакция обаче е необходим и ПИН кодът. Мошениците се сдобиват с него по два начина - като заснемат кода с микрокамера, вградена в банкомата, или като поставят на банкомата фалшива клавиатура, която запомня комбинациите.

Защо все още не всички банки са преминали към новите карти?

Не всички банки са преминали към новите карти, защото това не им е приоритет. По принцип решението за това дали да се премине към новите чип карти трябва да се вземе от институцията.

До момента близо 600 милиона чип карти са издадени. Visa е издала 240 милиона от тях, а от МasterCards твърдят, че 67% от картите им са с чипове до момента.

„Няма изискване търговците да приемат новите карти с чипове, както и няма такова към банките да издават само такива карти“, коментира Малъри Дънкан от National Retailers Federation (NRF).

Всеки път ли се изисква въвеждането на PIN при ползването на чип карта?

В момента тече дебат относно това трябва ли всеки път да се изисква въвеждането на PIN-код при ползването на чип картите. В САЩ например чип-картите не изискват въвеждането на PIN. Това означава, че те могат да бъдат ползвани само срещу личен документ и подпис.

При ползването на дебитни карти с чип потребителите в най-голямата световна икономика понякога са молени да въведат и PIN, а понякога не - в зависимост от устройството четец.

Според специалисти причината за това чип-картите в Европа почти винаги да изискват въвеждането на PIN код са чисто технологични. При въвеждането им не е имало налична онлайн инфраструктура за ауторизиране на плащанията. Така че потребителите е трябвало да дават разрешение за извършване на плащането офлайн чрез въвеждането на PIN.

Въвеждане на изискване за задължителен PIN може да доведе до истинска катастрофа в някои страни. В САЩ например две трети от търговските вериги не разполагат с устройства с опции за въвеждане на цифри, дори и да имате PIN код.

Опасни ли са безконтактните чип карти и могат ли да бъдат източвани от растояние?

Повечето чип-карти са контактни. Тоест изискват контакт с устройствата, които ги четат, за извършване на плащане. Има малка част „безконтактни“ чип карти, които излъчват непрекъснато сигнали. Тези сигнали могат да се засекат от крадци със специални устройства.

Тук заплахата за това обаче е ограничена по две направления. На първо място, често е налице определена максимално допустима сума за безконтактно плащане и на второ, необходимо е крадците да доближат усторйствата на няколко сантиметра до картата ви, за да се извърши плащане.

В тази насока, безконтактните карти не бива да се приемат като особено опасни. И все пак всеки преценява за себе си дали да поеме този риск.