Дали защото сте твърде заети или защото ви е страх, често не обръщате особено внимание на задлъжнялостта си. Ето пет признака, че тя е в много лоша форма и се налага да вземете спешни мерки:

1. Отказват ви кредит

Отказът на финансова институция да ви кредитира е най-тревожният и ясен сигнал, че сте достигнали сериозно ниво на задлъжнялост.

Банката със сигурност е разгледала подробно вашето кредитно досие и за да ви откаже, най-вероятно смята, че с разполагаемия ви доход не можете да си позволите нови кредити.

Разбира се, банката може и да е прекалено консервативна в преценката си или да не взема предвид всичките ви доходи (много често банките се ограничават до доходите по трудов договор).

И все пак отказът на банката трябва да е „червена лампа“ за това да проверите в какво състояние точно са задълженията ви и да прибегнете до разработване на план за тяхното намаляване.

2. Отказват ви повишение на кредитния лимит по кредитна карта

Друг тревожен сигнал е, когато издателят на кредитната ви карта откаже увеличаване на кредитния лимит.

Обикновено банките не отказват на редовните си платци, отличаващи се с нормална задлъжнялост и добро съотношение на вноски по кредити-доходи. Това означава, че според финансовата институция доходът ви няма да е достатъчен, за да покривате по-високи нива на задължения.

3. Променят се условията по кредитната ви карта

Издателите на кредитни карти имат навика от време на време да извършват собствени проучвания за кредитополучателите.

Това често може да доведе до промяна на условията по кредитната карта, като например намаляване на кредитния лимит или повишение на лихвения процент. Това отново трябва да е тревожен сигнал за нивото на вашата задлъжнялост.

4. Отказват ви кредит за стока на изплащане

Всички сме свикнали да получаваме предложения за покупка на стоки на изплащане, когато влезем в голям магазин, например за електроника. И ако случайно се съгласите на подобна оферта и ви бъде отказано, то това трябва да е още един сериозен признак да се замислите.

Имайте предвид, че фирмите за бързи кредити много рядко отказват и то само на най-задлъжнелите и ненадеждни кредитоискатели. Това до голяма степен обуславя и високия им лихвен процент, с който таксуват клиентите си.

5. Получавате телефонно обаждане от фирма, специализирана в събирането на кредити

Когато фирма за събиране на кредити ви позвъни по телефона, това означава, че някой от вашите кредитори вече е пренасочил задължението ви и съвсем скоро то може да стане изискуемо по съдебен ред.

Това е крайна фаза, която показва, че сте оставили нещата да излязат от контрол. За да се даде на подобен род фирма, вземането на кредитора вече е сложено в графа „несъбираеми“. Тоест вие вече сте определен като „неплатежоспособен“.

Постарайте се максимално бързо да го платите, за да не се наложи освен това да плащате и съдебните разходи, както и да бъде вписано в кредитната ви история.