Все повече малки групи от по трима – четирима души гастролират в морските курорти, за да крадат данни за банкови карти.

Концентрацията на много хора на едно място е идеална предпоставка престъпниците да не бъдат забелязани, докато поставят скимиращото устройство.

За по-често използвани банкомати даже имало активна конкуренция между отделни престъпни групи, съобщи ТВ7.

Една част от скимиращото устройство се монтира върху мястото за поставяне на банковата карта, а другата - на удобно място, от което може да се наблюдава въвеждането на съответния ПИН код.

В Поморие бяха арестувани четирима души, докато прикрепвали скимиращо устройство към банкомат на главна улица в морския град.

Обикновено от момента на записване на данните до изтеглянето на парите от сметката минава около седмица. Достатъчно време, в което чужденците да са приключили почивката си и да им е по-трудно да реагират.

Често скимиращите устройства се внасят отвън. Някои от престъпните групи са готови да дадат няколкомесечната си печалба, ако има кой да им достави банкомат от чужбина.

Двама българи бяха осъдени във Франция заради кражба на пари от чужди карти. Печалбата от скимиращите устройства била по 35 000 евро на месец.

Единият е осъден на шест месеца затвор, другият - на една година. У нас наказанието може да стигне и до 15 години, ако престъплението бъде доказано.