Осемте банки, от които теглихме най-често пари в периода април-юни

2365
Осемте банки, от които теглихме най-често пари в периода април-юни

© Pexels

Кои са банките, които кредитираха най-често домакинствата в периода на извънредното положение и пандемията от коронавирус?

Данните на БНБ, на които се позова Profit.bg, са за второто тримесечие на годината и обхващат периода от 1 април до 30 юни.

Те показват, че при общо 8 от 20-те банки в страната, предлагащи кредити, е отчетен ръст в потрфейла, т.е. в предоставените заеми към домакинствата.

Лидер по този показател е Банка ДСК, но това се дължи на факта, че в този период банката успя да финализира сделката по придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк, или само Експресбанк, както беше името ѝ в последните месеци.

Това доведе до ръст на отпуснатите кредити към населението от 1.77 млрд. лв., но наша справка показа, че в края на първото тримесечие Експресбанк е имала експозиции за 1.83 млрд. лв.


Други две банки – Обединена Българска банка и Пощенска банка, бяха най-активни в този период, тъй като са добавили по над 100 млн. лв. кредити за населението.

Това отчасти се дължи на големината на тези две институции, нареждащи се на трето и четвърто място сред най-големите банки в страната, но и на иновативните продукти, позволяващи бързо и лесно отпускане на кредити, чат ботове, а също и откриване на сметки без необходимост от посещение на банков клон.

Сериозни ръстове в порфейлите към домакинствата се отчитат и при Алианц Банк и Общинска банка, отпуснали нови 21 и 17 млн. лв. през второто тримесечие.

С по над 10 млн. нови кредити са още три банки – Райфайзенбанк (16 млн. лв.), Уникредит (15 млн. лв.) и БАКБ (14 млн. лв.).

Челната тройка по най-много отпуснати жилищни кредити за разглеждания период се оглавява от Пощенска банка, Обединена Българска банка и Райфайзенбанк, докато лидери сред потребителското кредитиране са Пощенска банка, ОББ и Общинска банка.

Какви са лихвите по последни данни от БНБ?

Към края на месец юни средният лихвен процент по потребителските кредити в лева достига 7.6%, което е с 0.19 процентни пункта под нивата от съответния месец на предходната година.

При потребителските кредити в евро лихвите се повишават с 0.17 процентни пункта на месечна база до ниво от 3.36 на сто, но въпреки това остават с 0.32 процентни пункта под равнищата от юни 2019 г.

При ипотечните кредити лихвите през юни достигат малко над 2.9% в лева и 3.53% в евро.

Тези по левовите жилищни заеми бележат спад от 0.19 пр. п. на годишна база, а по евровите се наблюдава лек ръст от 0.11 пр. п.

Годишният процент на разходите по левовите потребителски кредити достига 8.87% през юни, което е с близо 1.5 процентни пункта под нивата от май.

При жилищните левови кредити се наблюдава минимален спад на ГПР с 0.01 пр. п., до ниво от 3.16%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg