Отрази ли се COVID-19 на печалбите на банките у нас?

2433
Отрази ли се COVID-19 на печалбите на банките у нас?

© Pixabay

Банките реализират близо два пъти по-ниска печалба за първите шест месеца на тази година, в сравнение със същия период на 2019 г.

Това показва статистиката на Българската народна банка.

Печалбата на банковата система към 30 юни 2020 г. е 515 млн. лв при 918 млн. лв за първите шест месеца на 2019 г.

Справка на Profit.bg показва, че общо 11 банки отчитат печалба от над 10 млн. лв към полугодието.

Едва 7 от 23-те банки в страната подобряват финансовия си резултат, докато останалите 16 отчитат по-лоши данни.


Броят на банките в страната намаля в последните месеци след финализирането на сделките по придобиванията на Експресбанк от Банка ДСК и на Банка Пиреос от Пощенска банка.

Двете най-големи банки в страната Банка ДСК и Уникредит Булбанк са реализирали и най-големи печалби в периода 1 януари – 30 юни.

За Уникредит Булбанк тя възлиза на 146.5 млн. лв, а при Банка ДСК достига 135.6 млн. лв.

Печалбата на Уникредит Булбанк за първите шест месеца на годината се понижава с 41%, докато при Банка ДСК се увеличава с 3 на сто.

Третата най-печеливша банка от началото на 2020 г. е Пощенска банка, отчела 75.89 млн. лв положителен финансов резултат.

Бъдещето на банките: Ниски лихви и все повече дигитални решенияНиските лихвени проценти по кредитите ще се задържат за сравнително дълъг период от време, като в същото време банките ще предлагат все повече дигитални решения на своите клиенти

Обединена Българска банка завърши първите шест месеца на годината с печалба от 22 млн. лв, докато Първа инвестиционна банка и Райфайзенбанк обявиха респективно 21 и 13.8 млн. лв.

С по над 10 млн. лв положителен финансов резултат са още 5 банки. Общинска банка обяви 13.7 млн. лв, а ПроКредит Банк и Ти Би Ай Банк отчетоха 13.6 и 12 млн. лв.

Централна кооперативна банка и БНП Париба Пърсънъл Файненс също се присъединяват към тази група, след като обявиха печалби за 10.49 и 10 млн. лв.

Само две от банките в страната завършиха полугодието на минус – БНП Париба обяви загуба от 2.8 млн. лв, а Токуда Банк отчете 141 хил. лв. отрицателен финансов резултат.

Най-добро процентно подобрение при печалбата се отчита при Те Дже Зираат Банкасъ и Общинска банка, а най-голям спад – при ИНГ Банк и Райфайзенбанк.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg