Един човек е загинал на борда на полет на Singapore Airlines, а 30 души са били ранени, след като самолетът се е сблъскал със силна турбуленция и е бил пренасочен към Банкок, съобщи авиокомпанията.

Самолетът е попаднал във въздушен джоб над тайландското въздушно пространство и е поискал да кацне на летище Суварнабхуми в Банкок, заяви говорител на летището на пресконференция, предаде Reuters, цитирана от CNBC.

Министерството на гражданската авиация ще започне разследване на инцидента.

Полетът е бил от Лондон за Сингапур с 211 пътници на борда и 18 членове на екипажа. Според Сингапурските авиолинии самолетът "се е сблъскал със силна турбуленция".

"Можем да потвърдим, че на борда на Boeing 777-300ER има ранени и един загинал", заяви компанията в първоначална актуализация във Facebook.

Служител на летище Суварнабхуми заяви, че починалият е 73-годишен британски гражданин, който вероятно е получил сърдечен удар. Седем души са били критично ранени с травми на главата.

В публикация в X, Boeing заяви, че е в контакт със Singapore Airlines във връзка с полета и е готов да предложи подкрепа.

Мрежата за авиационна безопасност е регистрирала седем инцидента за Singapore Airlines, като за последен път е регистрирала смъртни случаи за един от полетите на компанията през октомври 2000 г., когато се твърди, че са загинали 83 души.

Според Националния съвет по безопасност на транспорта на САЩ инцидентите, свързани с турбуленция, са най-честият вид произшествия, претърпени от самолети, които се експлоатират съгласно дял 14 от Кодекса на федералните разпоредби, част 121. Това обхваща големите американски авиокомпании, както и товарните самолети и регионалните превозвачи.

Данните на Федералната авиационна администрация на САЩ показват, че тежките наранявания в резултат на турбуленция са рядкост, като между 2009 и 2022 г. са регистрирани 163 случая.