Петър Андронов: Мораториумът ще важи за редовните платци

4633
Петър Андронов: Мораториумът ще важи за редовните платци

© Profit.bg

Вече разработихме сценарий, който ще изпратим до централната банка, за да видим дали съответства на условията на рамката и насоките от Европейският банков орган.

Рамката дава възможност да посочим общи стандартни подходи, с които гражданите и фирмите, които попадат в обхвата на този ред за отсрочване на кредитни задължения, да преминат през следващите месеци сравнително по-лесно и да фокусират ресурсите си към нуждите, които са им неотложни.

Това важи, както за гражданите, така и за фирмите, каза в предаването Лице в лице по bTV Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на банките в България и председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Обединена българска банка.


Първо, този мораториум ще се прилага за редовните платци, каза още той.

„Това са около 90-95% от клиентите на банките. До този момент ние работихме с две групи клиенти – редовните и нередовните платци, с които се работеше по реструктуриране на задълженията им.

В момента обаче наблюдаваме и нова категория – хора или фирми, които са били коректни, но сега или в бъдеще ще изпитат сътресения.

Клиентът може да избере дали да отсрочи лихва и главницата, или само главницата, каза още Андронов, т.е. да се плаща само лихвата, без главницата.

Срокът, до който ще важи този мораториум ще бъде посочен от БНБ, след като разгледа нашия документ. Иска ни се да бъде сравнително дълъг срок.

Съобразили сме се с практиките на другите европейски държави, но и с онзи срок, който ще бъде здравословен и за самите банки възможностите на банките, за да не заплашваме бъдещето на банките у нас и тяхната стабилност, но в същото време да помогнат на хората и бизнеса.

Андронов посочи, че до 30 юни всички хора и бизнеси, които са изпитали затруднения, или ще изпитат и няма да се справят със сегашните предизвикателства, могат с техните банки да стигнат до решение за отсрочване в следващите месеци, което ще продължи отвъд 30 юни.

Редовните платци, които ще запазят работата си, няма нужда да ходят до банките и да подписват анекси и нови погасителни планове, поясни още банкерът.

Андронов посочи, че около 13 март, или датата на обявяването на извънредното положение, в банките са наблюдавани известни тегления на пари от депозити, но това постепенно се е нормализирало.

Банките трябва да продължат да работят и не трябва да спираме, когато обществото и бизнеса имат нужда от нас. Ако някой има нужда от заем, ние ще му предоставим този кредит – независимо дали за нов автомобил или имот, стига да отговаря на условията, завърши още той. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg