Германската икономика е успяла да избегне рецесията в началото на годината, като е нараснала с повече от очакваното благодарение на строителния сектор и износа, сочат предварителните данни от вторник.

През първото тримесечие най-голямата европейска икономика отбелязва лек ръст, като брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,2% спрямо предходния тримесечен период в коригирано изражение. Анализаторите, анкетирани от Reuters, прогнозираха увеличение от 0,1%.

Въпреки това по-високата от очакваната стойност не променя споделяното от икономистите мнение, че структурните слабости ще ограничат възстановяването на Германия.

"Вместо подем се вижда само слаб растеж", казва Александър Крюгер, главен икономист в Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank.

Данните за БВП от вторник следват по-силните индикатори за настроенията и повишаването на активността от началото на годината, отбелязва, от своя страна, Карстен Бржески, глобален ръководител на отдел "Макро" в ING:

"Освен потенциалните циклични насрещни ветрове, добре известните структурни слабости на Германия няма да изчезнат за една нощ и ще ограничат темпа на евентуално възстановяване през тази година".

Статистическата служба на страната ревизира данните за последното тримесечие на миналата година, за да покаже свиване от 0,5%, а не от 0,3%, както беше съобщено по-рано. Германската икономика, която е най-голямата в Европа, беше най-слабата сред големите си конкуренти в еврозоната през миналата година, тъй като високите разходи за енергия, слабите поръчки в световен мащаб и рекордно високите лихвени проценти оказаха своето влияние.

Въпреки че през тази година се очаква инфлацията да намалее, прогнозите са растежът на германската икономика да остане сравнително слаб. Миналата седмица правителството на страната повиши прогнозата си за икономическия растеж за тази година до 0,3% от предишните 0,2%. Частното потребление ще допринесе за динамиката на растежа, тъй като реалните заплати се очаква да нараснат в условията на устойчив пазар на труда.

Данните на статистическата служба от вторник показват, че продажбите на дребно в Германия са нараснали повече от очакваното през март, като са се увеличили с 1,8% на месечна база, което говори за възстановяване на потреблението в края на тримесечието и предвещава добри перспективи за икономиката като цяло.

„Въпреки това през първото тримесечие като цяло се наблюдава спад в потреблението на домакинствата“, посочва статистическата служба в прессъобщението си за БВП, без да дава повече подробности.

Нивото на безработица остава непроменено

Анемичният икономически растеж е нанесъл само ограничени вреди на пазара на труда. Във вторник Федералната служба по труда съобщи, че броят на безработните е нараснал с 10 000 души при сезонно изгладени данни. Анализаторите, анкетирани от Reuters, очакваха този показател да нарасне с 9 000.

Сезонно изгладеният коефициент на безработица остава непроменен - 5,9%.

"Въпреки че германската икономика изпитва затруднения вече две години, ситуацията на пазара на труда остава стабилна", коментира Даниел Терценбах от Федералната служба по труда при представянето на данните.

През април е имало 701 000 свободни работни места, което е със 72 000 по-малко, отколкото преди година, добавят от Федералната служба по труда, добавяйки, че търсенето на работна ръка се забавя.

Пазарът на труда е показател, който изостава от икономиката като цяло.

"Поради това последните положителни макроикономически данни ще се отразят в данните за пазара на труда с известно закъснение", посочва икономистът и експерт по пазара на труда в Deutsche Bank Марк Шатенберг.