Притежанието на канабис и домашното му отглеждане ще бъдат декриминализирани в Германия от 1 април, след като днес законът премина последното препятствие в Бундесрата - камарата на федералните провинции.

На лицата над 18 години ще бъде разрешено да притежават до 25 грама канабис и да отглеждат максимум три растения у дома. От 1 юли нетърговските "клубове за канабис" ще могат да снабдяват по 500 членове с максимално месечно количество от 50 грама на човек.

"Борбата си заслужаваше", написа министърът на здравеопазването Карл Лаутербах в X. "Моля, използвайте новата възможност отговорно. Надяваме се, че това е началото на края на черния пазар".

До самия край представителите на правителствата на федералните провинции обсъждаха дали да използват правото си в Бундесрата да свикат "комитет за посредничество", за да разрешат разногласията по закона, отбелязва Politico. Това щеше да забави процеса с половин година.

Провинциите се опасяват, че съдилищата им ще бъдат претоварени. Поради разпоредба за амнистия в закона десетки хиляди стари дела, свързани с канабис, трябва да бъдат преразгледани в кратък срок.

Освен това мнозина критикуваха разрешеното количество канабис за притежание като твърде голямо и недостатъчните зони на забрана около училища и детски градини.

Лаутербах обяви няколко промени в закона преди въвеждането му на 1 юли. Клубовете за канабис ще трябва да бъдат проверявани само "периодично" вместо "ежегодно" - едно по-малко натоварващо бреме - с цел да се намали натискът върху държавните органи. Друга важна промяна е засилването на превенцията на пристрастяването.

Въпреки че това не беше достатъчно, за да удовлетвори всички провинции, то не попречи на членовете на Бундесрата да приемат законодателството днес.

Законодателството за декриминализация е така нареченият "първата крачка" в двуетапния план за легализиране на канабиса в страната. "Вторият ход" се очаква след въвеждането на законопроекта и ще създаде общински петгодишни програми за продажба на контролиран от държавата канабис в лицензирани магазини.