Разговорите за четиридневната работна седмица се подновяват отново следт пандемиятa, когат служители и работодатели преосмислиха значението на гъвкавостта в работното място.

Идеята е проста - служителите да работят четири дни в седмицата, като получават същото възнаграждение и придобивки, но при същото натоварване, посочва Euronews.

Защитниците на четиридневната работна седмица предполагат, че при прилагането ѝ удовлетвореността на работниците се увеличава, както и производителността.

Профсъюзи в цяла Европа призовават правителствата да въведат този модел, но кои държави са възприели идеята и как се развива той досега?

Задава ли се краят на дистанционната работа?UPS, Boeing и други работодатели настояват за присъствие на пълен работен ден, тъй като някои управители губят търпение към работата от разстояние

Белгия стана първата страна в Европа, която въведе съкратеното работно време

През февруари 2022 г. белгийските служители си извоюваха правото да изпълняват пълната работна седмица в четири дни вместо обичайните пет, без да губят от заплатата си.

Белгийският министър-председател Александър де Кро изрази надежда, че промяната ще допринесе за повишаване на гъвкавостта на прословутия белгийски пазар на труда и ще улесни хората да съчетават семейния си живот с кариерата си.

Той също така добави, че новият модел трябва да създаде по-динамична икономика.

"Целта е да се даде на хората и компаниите повече свобода да организират работното си време", каза той. "Ако сравните нашата страна с другите, често ще видите, че сме далеч по-малко динамични".

Според данни на Евростат за третото тримесечие на 2021 г. само около 71 от 100 белгийци във възрастовата група от 20 до 64 години имат работа, което е под средното за еврозоната.

IBM към хората си: Преместете се близо до офис или напуснете компаниятаВ последното проучване за персонала на компанията пише, че към края на 2022г. тя е имала около 288 000 служители

Германия

Германия вече е страната с една от най-кратките работни седмици в Европа. По данни на Световния икономически форум (WEF) средната продължителност е 34,2 работни часа.

Въпреки това синдикатите призовават за допълнително намаляване на часовете, макар че причината е свързана с недостига на служители, който изпитва страната, посочва Euronews.

От 1 февруари 45 предприятия в Германия започнаха да тестват 4-дневната работна седмица в рамките на експеримент, който ще продължи общо шест месеца.

Инициативата, в която участват само компании, чиято работа може да бъде адаптирана към новия график, се ръководи от базираната в Берлин консултантска компания Intraprenör съвместно с организацията 4 Day Week Global (4DWG).

Кои са лидерите в успешното прилагане на по-кратка работна седмицаИдея за четиридневна работна седмица бавно, но сигурно набира популярност в цял свят

Според проучване на Forsa 71% от работната сила в Германия биха искали да имат възможност да се трудят само четири дни в седмицата.

Малко над три четвърти от анкетираните са заявили, че подкрепят правителството да проучи възможността за въвеждане на четиридневна работна седмица. Сред работодателите двама от всеки трима подкрепят това.

Значително мнозинство (75%) смята, че такъв график е желателен за служителите, а 59% мислят, че тя трябва да бъде постижим и за управителите.

Португалия стартира финансирана от правителството 4-дневна работна седмицаПрез следващите 6 месеца 39 предприятия от частния сектор ще се включат в пилотната програма

Португалия изпробва съкратения график

След успеха на други пробни програми на континента, Португалия се присъедини към нарастващия списък от държави, които се опитват да въведат концепцията за четиридневна работна седмица.

В рамките на текущия пилотен проект, финансиран от правителството, 39 частни предприятия са се включили в инициативата в партньорство с 4 Day Week Global.

От участващите компании се очаква да следват модела "100:80:100" - 100% от заплащането за 80% от времето, в замяна на ангажимент за поддържане на поне 100% производителност.

Без повече работни петъци: 4-дневният режим доказва предимствата сиТози модел на заетост не само подобрява благосъстоянието на служителите, но и ги прави по-продуктивни

Опитът в Обединеното кралство е обявен за "изключително успешен

Компаниите в Обединеното кралство, които проведоха шестмесечно изпитание на четиридневна работна седмица, вече планират да въведат модела за постоянно, след като обявиха експеримента за "изключително успешен".

Десетки компании участваха в шестмесечната пилотна програма - най-голямата по рода си - която стартира през юни 2022 г.

Целта беше да се проследи въздействието върху благосъстоянието на служителите, както и въздействието върху околната среда и равенството между половете.

"Подобни програми предстои да стартират в САЩ и Ирландия, а други са планирани за Канада, Австралия и Нова Зеландия", казва Джо Райл, ръководител на 4 Day Week UK.

Остарява ли идеята за 4-дневна работна седмицаВеликобритания преполови теста за 4-дневна работна седмица. Ще стане ли масов този график или има по-добър вариант?

Шотландия

В Шотландия в края на януари 2024 г. започна правителствен експеримент за държавни служители, а през пролетта на миналата година правителството на Уелс обяви, че също обмисля свой собствен тест.

Някои шотландски предприятия са започнали свои собствени съкратени работни седмици. Базираната в Глазгоу UPAC Group наскоро заяви, че служителите ѝ ще се радват на четиридневна работна седмица със същото заплащане след провеждането на успешна пилотна програма.

Едно от предполагаемите предимства на съкратения служебен график е по-добрият баланс между професионалния и личния живот, отбелязва Euronews.

32-часовата работна седмица – едно възможно решение на много проблемиТя е алтернатива на концентрацията на 40 часа в четири работни дни, което е рецепта за прегаряне

Испания също се включва

Испания ще изпробва съкращаване на работното време, за да подпомогне повишаването на производителността на компаниите.

Тези подобрения трябва да бъдат осъществени в рамките на една година, а съгласилите се компании трябва да останат в програмата поне две години.

През първата година от пилотната програма правителството ще финансира частично разходите за заплати и ще помогне за финансирането на обучение за подобряване на ефективността.