Между инфлацията, кризата с разходите за живот и сложната геополитическа ситуация има много причини за мрачно настроение.

Изглежда обаче, най-много се тревожим за бъдещето, когато сме на работа.

Ново проучване на доставчика на здравни услуги и технологии Telus Health установява, че психичното здраве на гражданите в шест европейски държави е все по-застрашено.

Психичното здраве на работещите в четири държави - Германия, Италия, Нидерландия и Испания се влошава до октомври 2023 г. в сравнение с април, като 38% от работещите са заявили, че са изложени на висок риск.

От друга страна, през същия шестмесечен период показателите на Индекса за психично здраве (ИПС) във Франция и Полша са се подобрили незначително, но Полша продължава да е с най-нисък резултат - 55,5.

"От други данни смятаме, че това е въздействието на повишената чувствителност към стрес след пандемията. Тя прави по-голяма вероятността стресовите фактори да имат по-голямо негативно емоционално въздействие", обяснява пред Euronews Паула Алън, глобален лидер и старши вицепрезидент на отдел "Изследвания и общо благосъстояние" в Telus Health.

Как да се чувстваме щастливи, когато светът е извън контролСъществуването на термина

Що се отнася до състоянията, свързани с психичното здраве, 17% от работниците съобщават, че са диагностицирани с тревожност - най-разпространеното състояние сред европейските работници, а 12% съобщават, че са получили диагноза депресия.

Проучването установява, че служителите на възраст под 40 години са два пъти по-склонни към тревожност и депресия в сравнение с тези над 50 години. Освен това, тези по-млади хора са два пъти по-склонни да използват здравни осигуровки за психологически услуги и оценяват по-добре психологическите ползи.

Полът също играе роля, като при жените оценката на психичното здраве е с 5 пункта по-ниска в сравнение с мъжете в проучването. Паула Алън обяснява това с трайната разлика между половете, когато става въпрос за грижи и домашни задачи, както и с различните социални очаквания.

35% от анкетираните са заявили, че са по-чувствителни към стреса, отколкото преди настъпването на пандемията.

"Тя също така прави хората по-гневни, цинични и склонни към конфликти, което означава, че създават повече стресови фактори един за друг", допълва експертът.

Пхенян е най-депресиращият град в света. Париж също е в списъкаРазбирането на глобалното разпространение на този проблем е от съществено значение за инициативите за психично здраве и системите за подкрепа

В Полша е най-сериозно

Полша продължава да е с почти шест пункта под общия резултат от 61,1.

От анкетираните 51% от работниците са заявили, че са тревожни (същото като в Испания), а 43%, че са депресирани - най-високата стойност от шестте страни.

В Полша също така е един от най-високите проценти на анкетираните, които заявяват, че не са оптимисти за бъдещето (23%), на второ място след Италия с 29%.

В другия край на спектъра Нидерландия отбеляза най-добрия резултат – 69,0, което е с почти осем пункта повече от общия резултат.

28% са заявили, че се чувстват тревожни, а 18% депресирани, като това са най-ниските стойности за всяка от категориите в проучването в шестте държави.

Най-забележителната статистика от Нидерландия е, че 29% от работниците смятат, че психичното им здраве оказва отрицателно въздействие на производителността.

В капана на трудовия пазар: Мразя работата си, но не мога да напуснаВ условията на забавяне на пазара на труда и несигурна икономическа прогноза, някои се оказват в капана на работодател или позиция, която не харесват

Финансовата сигурност е свързана с психичното здраве

Не е изненадващо, че финансовото състояние на служителя е свързано с неговото психично здраве, като хората, които печелят по-малко от 10 000 евро годишно, получават най-лоши оценки по отношение на психичното си благополучие.

По същата линия служители, които нямат спестявания за спешни случаи, показват значително по-нисък резултат за психичното здраве (41) в сравнение с общата група (61), сочат резултатите от проучването.

Лицата, упражняващи свободни професии и работещите в малки предприятия (по-малко от 50 души) показват най-лошия резултат.

Финансовата сигурност е един от елементите, които помагат да се обясни високият резултат на Нидерландия.

"Обикновено в Нидерландия има по-малко хора в горния и долния край на много скали, които се отнасят до качеството на живот, но средната стойност е по-висока", казва Паула Алън.

Секс, наркотици и електронни таблици. Кой лекува Уолстрийт от зависимостиСъстояния като депресия, тревожност и пристрастяване остават табу за много финансови компании

Какво може да се направи

Компаниите също са засегнати от лошото психично здраве на служителите.

По данни на Telus Health засегнатите от стрес, свързан с работата, губят над 60 дни от своята продуктивност.

През март Британското психологическо дружество стигна дотам, че нарече свързания с работата стрес "съвременна епидемия" поради броя на случаите на бърнаут.

"Това е важно за всички бизнес изисквания и все повече за изисквания като иновации, съвместно решаване на проблеми и обслужване на клиенти. Също така е важно за задържането на персонала и репутацията на компанията", допълва Паула Алън.

Повече от половината офис служители в проучването (51%) биха предпочели традиционна петдневна работна седмица, съчетана с гъвкавост за работа от дистанция, когато пожелаят. От друга страна, 49% биха избрали съкратена четиридневна работна седмица в рамките на офисната среда, сочат данните на Telus Health.