След поредната дълга смяна през уикенда, д-р Джесика Голд се прибира вкъщи с чувство за бърнаут и се поддава на желанието да се гмурне под завивките и часове наред да гледа телевизия, а после да спи.

Както биха казали от поколението Z, тя "гние в леглото".

Голд е един от многото потребители на TikTok, които се изказаха по повод най-новата вайръл тенденция, при която потребителите публикуват видеоклипове, в които са под пластове завивки, често с телефон или някаква храна до тях, пише CNN.

Според Голд, доцент по психиатрия в Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис, фразата описва оставането в леглото по желание през целия ден.

"Мисля, че е нормално да го правите, ако имате нужда от това - и аз съм си го позволявала, стига да разбирате защо, но и да се обърнете и към други умения за справяне със стреса", казва тя.

На пръв поглед, вероятно има ползи от забавянето на темпото, за да се презаредите, освежите и рестартирате, обяснява психологът Саймън Рего, професор по психиатрия и поведенчески науки в Медицинския колеж "Алберт Айнщайн" и директор на катедрата по психология в Медицинския център "Монтефиоре" в Ню Йорк.

Въпреки това, балансът е важен за доброто състояние, допълва той. Прекарването на твърде много време в леглото може да наруши настроението ви и да увеличи стреса, казва професорът. "Бъдете внимателни и избягвайте да прекалявате, без значение колко добре може да се чувствате в момента", съветва той.

Как чувството на благоговение прави живота ни по-щастлив и здравословенЕдин красив залез, разтърсваща симфония или поразителна картина спонтанно докосват най-висшите ни емоции

Излежаването в леглото за повече от ден-два е обезпокоително и може да насочва към различни проблеми с психичното здраве, смята Голд.

"Желанието да се въргаляте в леглото по цял ден, особено ако това се случва често, вероятно не е свързано само с наваксване на съня или нужда от малко бездействие, а с избягване на чувствата, стреса или болката от това да сте будни", допълва тя. Подобно поведение е свързано със симптоми на депресия и тревожност, наред с други психични заболявания.

Три работни навика, които ограбват съня ви Днес ще ви посъветваме как да се събуждате по-бодри и щастливи

"Гниенето в леглото" може да се отрази не само на психическото ви здраве, но и върху съня ви.

От гледна точка на науката за съня "то е точно обратното на това, което искаме хората да правят", казва Кели Глейзър, доцент по семейна и превантивна медицина в Университета на Юта в Солт Лейк Сити.

Леглото трябва да се използва само за сън и интимност, а не за дейности като гледане на телевизия, работа или хранене, обяснява тя. Като обща насока, ако не заспите до 30 минути след като сте легнали в леглото, или сте будни повече от 20 минути през нощта, трябва да станете, съветва тя. Ако искате да се отпуснете на удобно място, изберете диван или удобен стол.

"Умората след дълъг ден е нормална, но ако тя пречи на работата, социалния ви живот или други важни дейности, тогава е добре да обсъдите симптомите си с лекар", съветва още специалистът.

Бягството от действителността в леглото може да ви помогне да се почувствате по-добре, но само временно. За да не задълбочите проблема, който решавате така, усвоете нови умения за справяне със стреса и мислете за тях като за приятни хобита. Особено когато времето навън го позволява.