Едва ли в света съществува човек, който да не е проявявал мързел в поне един ден от живота си. И най-големият работохолик има моменти, в които просто изключва и не прави нищо за ден или два. Въпросът е как да се справите с това състояние, ако то е не изключение, а неразделна част от ежедневието ви.

Самовнушение

Този метод наистина работи. Всичко, от което се нуждаете, е да се принудите да поемете най-трудната и неприятна работа, която постоянно сте отлагали за по-късно. Кажете си, че ще поработите за 5-10 минути и ще го преустановите, ако не усетите желание да продължите. Обикновено нещата се случват от само себе си - важното е да започнете процеса.

Планиране

Колкото по-внимателно планирате деня си, толкова повече неща ще имате време да отхвърлите. Работният план трябва да бъде изготвен предният ден, най-удобно е да е вечерта, преди началото на новия работен ден. Когато планирате, не забравяйте, че е необходимо да редувате работа и почивка, поне за 5 минути.

Подредете работното си място

Премахнете ненужните неща, поставете документите в папки, книгите и списанията също имат определено място - сложете ги там. Важно е да има ред, в противен случай постоянно ще се разсейвате. Ред навън означава ред и в мислите, пише Marieclaire.ru.

Малки стъпки - големи проекти

Методът за разделяне на големи задачи на по-малки помага много. Например, трябва да направите пролетно почистване, но мързелът не ви позволява дори да започнете. Разделете работата на дни - днес се заемете с кухнята, утре - с хола, на третия ден - със спалнята. Така ще бъдете по-малко уморени и почистването ще бъде по-успешно. Същото може да приложите и с големи работни проекти, презентации, речи.

Почивка

Упоритата работа трябва да се редува с малки почивки. Ако сте хоум офис, можете да полеете цветята или просто да изпиете един чай на терасата. Важното е да не се пренатоварвате, защото усещането за умора, съчетано с мързел, е пагубно.

4 начина да бъде по-продуктивни, а не просто заетиМоже да сте постоянно заети, но това не означава, че сте ефективни Сменете дейността

Често мързелът е свързан с рутината и монотонността. Когато ден след ден правите едно и също нещо, общувате с едни и същи хора и нямате перспективи за развитие - това води до мързел или дори до депресия. За да се справите и с двете, трябва радикално да промените нещата. А защо не и направо да смените работата?